Kalašnjikov žali zbog zločinačke upotrebe svog izuma

Izvor: Blic, Tanjug, 26.Okt.2009, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalašnjikov žali zbog "zločinačke" upotrebe svog izuma

Mihail Kalašnjikov, izumitelj puške koja je po njemu dobila ime, izjavio je danas da žali što je njegov, u svetu čuveni pronalazak, postao omiljeno oružje ekstremista i pobunjenika od Liberije do Avganistana, kao i gangstera i narko-dilera.



"Boli me kada vidim da kriminalni elementi svake vrste pucaju iz mog oružja", rekao je Kalašnjikov u video-izjavi, upućenoj učesnicima konferencije ruskih trgovaca i proizvođača oružja održanoj nadomak Moskve.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
"Stvorio sam ovo oružje da bi se prevashodno zaštitila naša otadžbina", istakao je Kalašnjikov, koji 10. novembra puni 90 godina, napominjući da nikako nije mogao da predvidi toliku popularnost svog izuma, piše Rojters. Jurišna puška AK-47 (automatski kalašnjikov iz 1947. godine) dizajnirana je odmah nakon Drugog svetskog rata za teške uslove u kojima su delovali sovjetski vojnici, da bi kasnije postala jedan od najuspešnijih primeraka oružja koji je ikada proizveden.

"Oružje koje nosi moje ime sada se koristi u 55 zemalja", s ponosom kaže Kalašnjikov, koji je još uvek glavni projektant oružja u kompaniji "Ižmaš" koja pravi "kalašnjikove".

Međutim, od oko 100 miliona do sada proizvedenih pušaka "kalašnjikov" u svetu, samo oko 50 miliona je ovlašćeno proizvedeno, u skladu sa ruskim standardima kvaliteta.

Zbog toga sada ruska agencija za posredovanje pri uvozu i izvozu oružja i materijala u vezi sa odbranom "Rosoboroneksport" sa stranim kompanijama koje proizvode ovo oružje pregovara o nacrtima ugovora kako bi se zaštitio ovaj i drugi ruski proizvodi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.