Kaćka karamela od - čvaraka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2015, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kaćka karamela" od - čvaraka

Vašarište u Kaću danas je bilo poprište žestoke borbe u topljenju čvaraka, a za prestižnu titulu pobednika "Čvarak festa", manifestacije koja je po šesti put održana u toj varoši nadomak Novog Sada.

Od ranog jutra na "bojno polje" počele su da pristižu ekipe iz svih delova Srema, Bačke i Banata, opremljene "teškim naoružanjem" u vidu kazana, lonaca i ogromnih kotlića zapremine veće od 50 litara, njih ukupno 38.

Svaka družina se svojski trudila da privuče >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pažnju javnosti, a u tome su zahvaljujući brojnosti i uniformisanosti najviše uspeha imali "Šogori" iz Kovilja i "Brkati čvarak" iz Kaća, a i jedni i drugi su atmosferu u ekipi podgrevali domaćom "ljutom mučenicom", jer kako objasniše, čvarci bez rakije nikako ne idu.

Na samom ulazu u Vašarište "parkirala" se dobro raspoložena ekipa predstavnika organizatora, čiji šef je meštanin Saša Marin jedan od glavnih ljudi u organizaciji "Čvarak festa".

Kako rekoše Tanjugu, oni ne učestvuju u zvaničnoj takmičarskoj konkurenciji, već čvarke tope radi demonstracije i prodaje.

"Pre tri godine smo pobedili na "Čvarak festu", a sada ne učestvujemo u takmičenju već demostriramo pripremanje čvaraka, odnosno "Kaćke karamele" ili "Kaćkog bombona" kako mnogi u Kaći nazivaju čvarke", rekao je Tanjugu momak koji se predstavio kao Vlada i koji sa ponosom pokazuje zlatnu medalju osvojenu 2012. godine na "Čvarak festu".

Vlada kaže da je Kać prestonica čvaraka u kojoj se godišnje istope ogromne količine ovog nadaleko čuvenog gurmanskog specijaliteta.

"Za poslednja četiri dana, odnosno od utorka do danas mi smo istopili 4.200 kilograma masti i dobili smo oko 850 kilograma čvaraka", pojasnio je Vlada.

Nešto dalje, na početku takmičarske arene, usidrila se ekipa "Brkati čvarci" sastavljena od desetak mladih meštana i jedne devojke, sa zajedničkim obeležjem - sveže puštenim brkovima, odnosno nacrtanim kod ženskog člana ekipe, iz razumljivih razloga.

"Brkati čvarci" su došli potpuno opremljeni za ljuti boj, tu je veliki kazan, oštri noževi za sečenje masti, ali i oveće prase na ražnju i određena količina mesa na ručno napravljenom roštilju, dovoljna da se nahrani osrednji puk dobro izgladnele vojske.

"Ekipu smo napravili pre pet godina. Ideju za ime ekipe dao je naš kuvar, koji još misli da je u vojsci, a onda smo smislili foru da svi pustimo brkove da bi bili u skladu sa imenom "Brkati čvarak".

U skladu sa imenom sečemo i čvarke, tako da budu dugački, a tanki", rekao je Milan za koga ostali kažu da je kapiten ekipe, mada se on sa tim ne slaže.

On je istakao da je poenta u dobrom druženju i da nije bitno koje će mesto osvojiti na takmičenju.

Njegov klupski kolega Dragan, inače zadužen za veseelje i dobru atmosferu u ekipi, kaže da su pre dve godine osvojili medalju, ali da su je, u silnom slavlju zbog rezultatskog uspeha i zbog žestine čvaraka ili onog što ide uz čvarke, izgubili pa sad mora na reč da im se veruje da su bili na pobedničkom postolju.

"Čvarke pravimo po receptu naših starih, na početku se uspe malo masti u kotao i kad se istopi i dobro zagreje onda stavljamo čvarke i u određenom trenutku kad čvarci malo puste, sipamo malo mleka, ide dva deci mleka na jedan kazan", otkriva kapiten Milan, kulinarske tajne stvaranja Kaćke karamele.

U najmanju ruku ravnopravni sa "Brkatim čvarkom" bar kada je o "podgrejanosti" atmosfere reč bila je ižetno brojna i uniformisana ekipa "Šogori" iz Kovilja, koja na "Čvarak festu" nastupa treću godinu za redom.

Njihov tabor je bilo najlakše uočiti jer se ispod njihovog kazana tako dimilo da je dim kuljao svuda naokolo, a stub dima se desetak metara propinjao u vis, kao da su želeli da indijanskim trikom - dimnim signalima pozovi šogorice da im se pridruže.

"Ovaj šogor je jako naložio vatru", kaže glavni kuvar Žare, dok se njegov kolega Aleksa, koji mu je ujedno i kum, pravdao da nije jaka vatra, već da to tako treba da bude jer "kad je vatra jaka onda mora dobro da se meša".

"Prošle godine smo osvojili treće mesto. U ekipi nas ima 19 i najbitnije nam je da se lepo provedemo", rekao je Aleksa pojasnivši da se svi zovu "šogori" zbog jedne "šogorice" koju očekuju da dođe. Jedinstven recept prisutnima su ponudili članovi ekipe "Kajin šor" koji tvrde da su čvarci najukusniji u kombinaciji sa pilećim belim mesom na žaru, a da bi to i dokazali oni su pored kazana u kome su topili čvarke, raspalili i roštilj na kome je "crvrčalo" pileće belo.

Jedan od najiskusnijih takmičara bio je deda Predrag Krivokuća, glavni kuvar u ekipi "Mesara Peko" iz Zemuna.

Deda Predrag iskreno kaže da je današnja cena čvaraka previsoka jer je to nekada bila sirotinjska hrana, a danas je cena kile čvaraka dva ili tri puta veća od cene kilogama buta.

"Nekada davno moji starci su čvarke pravili i davali ih svinjama, a danas je to postao delikates, što mislim da nije realno, ali takva su vremena došla", kaže Krivokuća.

Po njegovim rečima čvarci, oni, kako reče, pravi seljački cvarci se tope najmanje tri i po do četiri sata, ako se tope u kazanu od 60 litara u kakvom ih on danas na takmičenju topi, kako reče, sve što se topi kraće od toga "to onda nije pravi čvarak".

"Neko u čvarke dosipa vodu, neko mast, ja lično dosipam mast jer kad se mast istopi nema šta da ispari, dok voda isparava.

Veliki uticaj na kvalitet čvaraka ima način ishrane svinja, u to sam se lično uverio jer čvarke na isti način pravim više od 50 godina, a ne ispadnu mi uvek isti", rekao je Krivokuća dodajući da je jako je važno da prilikom topljenja intezitet vatre bude uvek isti.

Niko od pomenutih ekipa na kraju nije uspeo da se popenje na pobedničko postolje, ali nisu mnogo ni žalili zbog toga jer su svakako isticali da im je druženje i lep provod najbitniji, a toga je bilo na pretek. Na kraju će ostati zapisano da je na šestom "Čvarak festu" treće mesto u topljenju čvaraka osvojila ekipa Mesne zajednice Budisava sa gostima iz mađarske opštine Bakš.

Drugo mesto pripalo je ekipi "Zategnute potrbušine" iz Kaća, a šampionski pehar i zlatnu medalju osvojila je ekipa "Teretana Mister" iz Kaća.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Topili se čvarci u Kaću " pravila se "Kaćka karamela"

Izvor: B92, 07.Nov.2015

Vašarište u Kaću danas je bilo poprište zestoke borbe u topljenju čvaraka, a za prestižnu titulu pobednika "Čvarak festa", manifestacije koja je po šesti put održana u toj varoši nadomak Novog Sada...Od ranog jutra na "bojno polje" počele su da pristižu ekipe iz svih delova Srema, Bačke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.