Izvor: Press, 11.Avg.2017, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRAJ TRGOVINSKOG RATA Hrvatska vratila takse na staro

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima sa 270 na 12,6 evra.
Foto: Pixabay
Do promene pravilnika došlo je nakon žestokih reakcija susednih zemalja pogođenih hrvatskim merama, zbog čega je premijer Andrej Plenković naložio izmenu tih propisa.
Izmena se odnosi na naknadu za kontrolu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, te iznosi 90 kuna (12,6 evra) za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija.
U saopštenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede navodi se da je sa susednim državama dogovoreno da od sutra nema trgovinskih blokada na granicama.
"Zaštita potrošača će i nadalje biti prvi prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća sprovodiće se istim intenzitetom. Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s opštim tržišnim standardima", navodi se u saopštenju.
Ljajić: Završen carinski rat, sve po starom pravilniku


"Carinski rat" zemalja regiona sa Hrvatskom je završen, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić i dodao da će se i ubuduće takse za nadzor voća i povrća plaćati 90 kuna, po starom pravilniku.
- Čuo sam se ministrom Tomislavom Tolušićem (hrvatski ministar poljoprivrede) koji me je obavestio da će Hrvatska vratiti pravilnik na staro rešenje - rekao je Ljajić novinarima.
Naveo je da je to zadovoljavajuće rešenje ali da nema mesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobedu i poraz.
- Jedino je važno da se obezbedi slobodan protok roba i da se uklone barijere. To je u interesu naših ekonomija i privreda, ali i dobrosusedskih odnosa u čitavom regionu - naveo je on.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.