KGB naredio spaljivanje Hitlerovih ostataka 1970. godine

Izvor: Blic, Tanjug, 12.Dec.2009, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KGB naredio spaljivanje Hitlerovih ostataka 1970. godine

Posmrtne ostatke Adolfa Hitlera spalili su agenti sovjetske obaveštajne službe KGB 1970. i potom bacili u jednu reku u Nemačkoj po nalogu, izjavio je visoki bezbednosni zvaničnik, prenela je američka TV mreža CNN.

U intervjuu ruskoj novinskoj agenciji Interfaks, General Vasilij Hristoforov, direktor arhiva ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) koja je zamenila KGB, prvi put je obelodanio niz događaja koji su doveli do nestanka Hitlerovog tela.

On je naveo kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poverljivi dokumenti dokazuju da je ondašnji šef KBG Juri Andropov dao nalog, uz pristanak rukovodstva sovjetske Komunističke partije, da budu uništeni posmrtni ostaci nacističkog vođe Hitlera, njegove žene Eve Braun, šefa propagande Jozefa Gebelsa i čitave njegove porodice. Kako je istakao, ta odluka doneta je iz bojazni da bi mesto na kome je Hitler sahranjen moglo da postane mesto svojevrsnog hodočašća za nostalgičare nacizma.

Operaciju pod šifrom "arhivi" izvela je grupa specijalnih agenata KGB u Magdeburgu u Istočnoj Nemačkoj, gde su tela tajno pokopana 21. februara 1946. u krugu kasarne pod kontrolom sovjetske armije, kazao je Hristoforov. General navodi da u dokumentima piše: "Ostaci su spaljeni na lomači nedaleko od Šenebeka, 11 kilometara od Magdeburga i njihov pepeo potom bačen u reku Bideric".

U septembru ove godine, američki istraživači saopštili su nakon ekspertize da je deo lobanje za koju se predpostavljalo da je Hitlerova ustvari pripadao lobanji neidentifikovane 40-godišnje žene. Ovo otkriće ponovo je dovelo u pitanje jednu od niza verzija o poslednjim trenucima života nacističkog vođe po kojoj je 30. aprila 1945. počinio samoubistvo zajedno sa Evom Braun tako što je progutao pilulu cijanida i zatim sebi ispalio metak u glavu.

Hristoforov je dodao da sve što je ostalo od Hitlerovog tela jesu delovi vilice i lobanje koji se danas čuvaju u Rusiji. General je kazao da se vilica nalazi u arhivu FSB, a fragmenti lobanje u Državnom arhivu.

On je takođe podvukao da ne postoje drugi delovi Hitlerovog tela osim onih koji zaplenjeni u maju 1945. godine.

"Sve što je ostalo od Hitlera, spaljeno je 1970. godine", istakao je general.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.