Izvor: Blic, 17.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftini Srbi, Hrvati, Bugari i Poljaci istiskuju britanske radnike

Globalna kriza oseća se i u Velikoj Britaniji, a jedna od posledica je uvoz jeftinije radne snage iz istočne Evrope na uštrb domaće znatno skuplje radne snage.

Već nekoliko poslednjih godina mnogi Britanci vodoinstalateri i zidari ostali su bez posla pred navalom mnogo jeftinijih kolega iz Poljske i Bugarske, javio je danas BBC prenoseći pisanje "Gardijana".

Sada Istočnoevropljani potiskuju polako britanske građane, uglavnom bivše vojnike i policajce, kada su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u pitanju privatne kompanije za obezbeđenje angažovane u Iraku. Umesto da skupo plaćaju Britance na tim poslovima te kompanije sada sve češće plaćaju niže dnevnice ljudima iz istočne Evrope, naročito iz Srbije i Hrvatske.

Prema podacima Nacionalnog udruženja profesionalaca za bezbednost, broj Britanaca koji se bave ovim opasnim poslom u Iraku je sa 5.000 na vrhuncu pre par godina, sada spao pao na svega 2000, navodi "Gardijan". Slično se ponašaju i američke kompanije za obezbeđenje, ali one na uštrb Amerikanaca i Britanaca zapošljavaju Afrikance.

Tako je jedna od njih, prema britanskom listu, angažovala ljude iz Sijera Leonea kojima je davala deset puta manju platu nego njihovim kolegama iz SAD ili Britanije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.