Izvor: Deutsche Welle, 23.Jun.2021, 10:07

„Japanci su bolji Nemci“

U školi, na poslu, u podzemnoj železnici: Japance na svakom koraku prate stroga pravila ponašanja. Strancima koji budu u toj zemlji boravili tokom Olimpijskih igara to bi moglo da izgleda čudno.

„Pažnja, pažnja: voz stiže na peron, pređite preko žute crte“, ori se iz zvučnika na stanici Hijoši u Tokiju. Ali putnicima na peronu ne treba govoriti šta da rade, oni se i bez uputstva disciplinovano postrojavaju po linijama.

Samo, tu nije samo žuta, već i >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << crvena crta: žuta za one koji ulaze u voz koji ulazi u stanicu, a crvena za one koji čekaju sledeću kompoziciju. I iako se čini da svi na stanici znaju ta pravila, sa plakata, iz zvučnika i sa mnogobrojnih ekrana neprestano stižu uputstva kako postupati i kako se ponašati.

Kada se radi o pravilima, Japanci su perfekcionisti. Ili kako je to jedan malo stariji Nemac u razgovoru sa svojom japanskom snajom rekao. „Japanci su bolji Nemci“. Ta težnja ka regulisanju i poslednjeg, najsitnijeg detalja, za ljude spolja može ponekad da poprimi apsurdne dimenzije. To je slučaj recimo sa horizontalnom signalizacijom za putnike na već spomenutoj stanici u Tokiju: za neupućene, brojne šarene linije po tlu deluju haotično. Japanci znaju kako da ih slede.

Pažnja, pažnja, rasporedite se duž žute linije

Samo crna i ravna kosa

Tvrđava u kojoj su još stroža pravila svakako je japanska škola. Vrhunac je pravilo o kosi učenica i učenika: onaj ko prirodno nema crnu ravnu kosu, to mora da dokaže lekarskom potvrdom. Ofarbana kosa još od sedamdesetih je simbol buntovništva i nepoštovanja autoriteta. Ipak, ta stega je malo popustila pa sada mnoge Japanke svoju kosu boje u smeđe.

Ali ima i obrnutih primera: 2017. je jedan slučaj u prefekturi Osaka čak i u Japanu izazvao skandal: tamo je uprava škole jednu gimnazijalku naterala da svoju prirodno smeđu kosu oboji u crno.

Pravila su u Japanu malo drugačija. Ponekad su potrebne decenije da se nešto promeni u pravilima koja nisu više u duhu vremena. „Većina Japanaca pravila slede iz čistog komoditeta, jer onda ne moraju previše da razmišljaju o tome“, kaže Martin Šulc, jedan od vodećih menadžera kompanije „Fudžicu“. On kaže da su neka pravila toliko složena da ih se niko više i ne pridržava. „Svi znaju da je pravila previše“, kaže Šulc, koji dobro poznaje život u Japanu. „Dovoljno je da se onaj ko slučajno prekrši neko pravilo, odmah ljubazno izvini i niko mu to neće uzeti za zlo“.

Crno i ravno: to je sve što treba znati o kosi Japanaca u školama

GPS-om protiv korone

Međutim, danas se događa da se neka pravila, koja se čak i na Zapadu podrazumevaju, poput ustupanja mesta starijima u javnom prevozu, više ne poštuju. Uprkos stalnim upozorenjima u podzemnim železnicama da se ustupi mesto starijima, mnogi mladi, kako pišu japanski mediji, više ne poštuju to osnovno pravilo.

Šulc veruje da će i Olimpijske igre za domaće i strance proći opuštenije nego što mnogi očekuju. Čak i na najavu vlasti da će strane novinare pratiti preko GPS-a, Šulc gleda opušteno: „To samo služi da se umiri stanovništva u vreme pandemije.“

nk(dpa)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.