Izvor: Milijarder investitor Vilbur Ros novi ministar trgovine SAD

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2016, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvor: Milijarder investitor Vilbur Ros novi ministar trgovine SAD

Ministar trgovine u novoj američkoj administraciji Donalda Trampa biće, prema jednom izvoru, milijarder Vilbur Ros, investitor koji se smatra "kraljem bankrotstva" jer kupuje propale kompanije koje mu mogu doneti profit.

Zvaničnik upoznat s procesom prenosa vlasti, nije želeo da bude imenovan jer nije ovlaščen da javno govori o tim pitanjima.

Prema podacima magazina Forbs, Ros (78) ima bogatstvo od gotovo tri milijarde dolara.

Ministarstvo trgovine, na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << čijem bi čelu bio, zaduženo je za realizaciju Trampovog najavljenog cilja da će zaštiti američke radnike i suprotstaviti se globalizaciji od koje najveću korist imaju multinacionalne korporacije, navodi AP.

Ros je govorio da su mnogi Amerikanci nezadovoljni jer su radnici srednje klase ostali zapostavljeni, a Tramp predstavlja promenu u "manje politički korektnom pravcu".

"Jedan od razloga zašto podržavam Trampa jeste što mislim da nam je potreban radikalniji, novi pristup vladi, bar u SAD, od onoga što smo do sada radili", izjavio je Ros za Si-En-Bi-Si u junu.

Ros je rođen na Floridi i diplomirao je na Univerzitetu Jejl. Radeći 24 godine kao bankar u banci Rotšild, specijalizovao se za bankrotstvo i restruktuiranje korporacija.

Svoju glavnu firmu "W.L. Roš" osnovao je 2000. godine, a deo svog bogatstva napravio je kupovinom fabrika koje loše posluju po jeftinim cenama, a zatim je nastojao da smanji njihove rashode i napravi profit. Nekada je to činio menjanjem plata i ograničavanjem beneficija radnika.

Ros je spajanjem i kupovinom osnovao četiri velike kompanije koje se bave čelikom, tekstilom, automobilima i ugljem. Neke je prodao prepakovane u još veće svetske konglomerate. Tako je 2005. godine firmu "International Steel Group" prodao indijskom magnatu čelika Lakšimiju Mitalu.

Neki od poslova su mu doneli loš publicitet. Početkom 2006. u eksploziji u njegovm rudniku uglja "Sago" poginulo je 12 rudara. Pre te nesreće inspekcija je u tom rudniku u Zapadnoj Virdžiniji utvrdila 208 bezbedbnosnih prekršaja. Ros je potom izjavio da je znao za njih, ali da ga je uprava rudnika uverila da je "stanje bezbedno".

Od 2000. investirao je u 178 kompanija.

Mnoge njegove fabrike su na industrijskom Srednjem zapadu koji je na izborima bio naklonjen Trampu zbog obećanja da će stvoriti više radnih mesta u proizvodnji, tako što će ponovo pregovarati o trgovinskim sporazumima, kao i da će kazniti firme koje su proizvodnju preselile u inostranstvo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.