Izraelski sud: Izmeniti putanju separacione barijere zbog manastira

Izvor: Blic, 03.Apr.2015, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski sud: Izmeniti putanju separacione barijere zbog manastira

Izraelski Vrhovni sud odbacio je u četvrtak predlog vlade za putanju separacione barijere na Zapadnoj obali preko crkvene zemlje u jednoj dolini kraj Jerusalima.

Bio je to sudski slučaj, koji je pokrenut još pre devet godina, a za njega se zainteresovao i papa Franja.

Izrael je počeo da gradi tu barijeru pre više od jedne decenije, tvrdeći da će tako sprečiti palestinske napade unutar izraelske teritorije.

Palestinska strana je, međutim, isticala da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je reč o običnoj otimačini zemlje, jer na mnogim mestima barijera zalazi na teritoriju Zapadne obale kako bi se jevrejska naselja na okupiranoj teritoriji našla na izraelskoj strani.

Izraelsko Ministarstvo odbrane predložilo je putanju kroz dolinu tako da jedan deo rimokatoličkog manastira ostane na jerusalimskoj strani, a drugi na Zapadnoj obali. Time bi se i palestinski vlasnici zemlje odvojili od svojih imanja. Izraelske vlasti su im obećale pristup kroz vrata koje čuvaju vojnici.

Palestinci i manastir su se žalili sudu, tražeći da izmeni planiranu putanju, kako bi se barijera podigla bliže Jerusalimu, a dolina ostala netaknuta. Oni su svoj slučaj predstavili papi Franji, kada je prošle godine posetio Svetu zemlju i on se za to zainteresovao, preneo je Asošijejtid pres.

Tokom posete Vitlejemu, u kome se po hrišćanskom verovanju rodio Isus, papa Franja se molio na delu barijere nedaleko od pomenute doline.

Sud je danas naredio Ministarstvu odbrane da ponudi alternativnu putanju koja će predstavljati manju prepreku za lokalne palestinske stanovnike i za manistir.

Dolina u kojoj je manastir leži između jevrejskog naselja Gilo u anektiranom istočnom Jerusalimu i manjeg naselja Har Gilo na Zapadnoj obali, nekoliko kilometara ka jugozapadu.

Izrael je počeo da gradi barijeru u jeku drugog palestinskog ustanka-intifade protiv izraelske okupacije 2002. godine.

Kada bi se barijera gradila kako je bilo planirano, morao bi se konfiskovati veliki deo zemlje u privatnom vlasništvu od stanovnika Bet Đale, kao i zemlja vatikanske crkve, navode oni koji su se žalili sudu.

Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da je Izrael izgradio oko dve trećine barijere koja se delinično sastoji od visokog betonskog zida, a većim delom od žičane ograde i rovova. Kada bude završena, barijera će se protezati na više od 720 kilometara i odvajati Zapadnu obalu od Izraela.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.