Izrael šokiran poređenjem Gaze s logorom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael šokiran poređenjem Gaze s logorom

TEL AVIV - Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Izrael šokiran i uznemiren zbog izjave vatikanskog kardinala Renata Martina koji je pojas Gaze na udaru ofanzive Izraela uporedio s koncentracionim logorom.

Portparol tog ministarstva Jigal Palmor ocenio je da je to rečnik Hamasa i drugih islamističkih ekstremističkih organizacija, koje Izrael izjednačavaju s nacističkom Nemačkom.

Kardinal je to izjavio u sredu, a Palmor je danas rekao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "bilo šokantno čuti istu terminolgiju od tako visoko rangiranog člana crkve".

"Korišćenjem preteranog rečnika mir se nimalo ne približava i to bi on morao bolje da zna. Ta vrsta govora je uznemirujuća", smatra Palmor.

Kardinalove izjave neće ugroziti odnose sa Vatikanom

On je, međutim, dodao da kardinalove izjave neće ugroziti izraleske odnose sa Vatikanom, niti omesti plan da papa ove godine poseti jevrejsku državu.

"Ove izjave kardinala nemaju nikakve veze sa našim celokupnim odnosima sa Svetom stolicom. Papa je i dalje dobrodošao u Izrael", istakao je izraelski portparol.

Vatikan i Izrael imaju veoma delikatne odnose od kako su 1993. uspostavili diplomatske veze.

"Veliki koncentracioni logor"

Kardinal Renato Martino, bivši vatikanski izaslanik u UN i sadašnji zvaničnik pape Benedikta XVI za pitanja mira i pravde, rekao je u intervjuu da Gaza sada liči na "veliki koncentracioni logor".

On je, komentarišući izraelsku ofanzivu protiv Hamasa u pojasu Gaze, koja je ušla u treću nedelju, rekao za jedne onlajn novine da su obe strane u sukobu zainteresovane samo za sopstvene interese.

"Ali, posledice te sebičnosti su mržnja, siromaštvo, nepravda. Uvek najviše plaćaju nevini i nejaki. Pogledajte (životne) uslove u Gazi: Ona sve više i više liči na veliki koncentracioni logor", rekao je Martino.

Uravnotežavanje stava

Međutim, u intervjuu koji je dao dan kasnije rimskoj Republici, Martino je pokušao da uravnoteži stav, te je osudio Hamasove raketne napade koji su i izazvali izraelsku ofanzivu. Ali se nije odrekao svojih ranijih opaski i ponovo je upozorio na loše uslove u kojima ljudi žive u Gazi.

U izraelskoj ofanzivi na Gazu koja je počela 27. decembra 2008. godine do sada su poginula 854 čoveka, od čega 270 dece, dok je ranjeno 3.490 Palestinaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael potresen izjavom kardinala

Izvor: B92, 11.Jan.2009

Jerusalim -- Izrael je saopštio da je šokiran i potresen time što je jedan vatikanski kardinal izjednačio Gazu pod izraelskom ofanzivom sa koncentracionim logorom... Portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da je kardinal čija je izjava objavljena u intervjuu u sredu, usvojio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.