Izrael bombardovao Gazu, Hamas preti samoubilačkim napadima

Izvor: Blic, 17.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael bombardovao Gazu, Hamas preti samoubilačkim napadima

Najmanje četiri Palestinca su poginula, a na desetine ih je danas ranjeno u čitavoj seriji izraelskih vazdušnih napada širom severnog pojasa Gaze, u znak odmazde za raketiranje juga Izraela od palestinskih ekstremista.

Izraelske vazdušne snage uništile su sedište bezbednosnih snaga Hamasa u Gazi, javljaju svetski mediji.

Tom prilikom poginule su najmanje dve osobe, dok je oko 30 njih ranjeno. Avioni su napali srce grada, gde se rivalske frakcije bore poslednjih šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dana, a nasilje preti da se pretvori u građanski rat. Stanovnici Gaze i radio Hamas identifikovali su metu kao zgradu koju koristi Izvršna snaga islamske grupe Hamas, koja se nadmeće sa Fatahom za preuzimanje kontrole nad teritorijom. Istovremeno je napadnuta i grupa pripadnika Islamskog džihada u izbegličkom logoru Džabalija, ali su oni izbegli povrede.

Izraelske vazduhoplovne snage ispalile su popodne raketu na vozilo u kome se nalazio komandir jedinica za izradu raketa tipa kasam. Meta napada Imad Šabane i njegov saputnik zadobili su navodno fatalne povrede, javljaju izraelski mediji. Izvori bliski izraelskoj armiji (IDF) rekli su da je vozilo raketirano u kvartu Šeik Radvan u gradu Gazi i da je nosilo veliku količinu oružja, uključujući i rakete. Ubrzo je grad Gaza raketiran i treći put zaredom. U tom incidentu je poginuo još jedan Palestinac.

Pripadnici Hamasa su od utorka na Izrael ispalili više od 70 raketa, ozbiljno ranivši dve Izraelke. Vojno krilo Hamasa je zbog ovakvih poteza Izraela prvi put posle više meseci najavilo da će obnoviti samoubilačke bombaške napade unutar izraelske teritorije. Ta radiklana islamistička organizcija, koja predvodi palestinsku vladu, se od takvih napada uzdržavala od prekida vatre proglašenog u martu 2005. godine. Pretnja obnovom "mučeničkih operacija" je upućena nakon što su eskalirali unutrašnji palestinski sukobi između rivalskih frakcija Fataha i Hamsa, u kojima je od nedelje poginulo više od 40 ljudi.

Palestinski predsednik, vođa Fataha, Mahmud Abas, planirao je danas da doputuje iz Zapadne obale u pojas Gaze da bi pomogao da se konsoliduje sinoć proglašen osetljivi prekid vatre. On je međutim odložio taj put i sastanak s palestinskim premijerom Ismailom Hanijeom iz Hamasa za najmanje jedan dan. Odluka je pala nakon što su nastavljeni sporadične međupalestinske borbe i izraelskih napada iz vazduha, što je znak da mu bezbednost u Gazi nije garantovana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.