Izlazna anketa: Kukuriku koalicija apsolutni pobednik izbora u Hrvatskoj

Izvor: Blic, 04.Dec.2011, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlazna anketa: Kukuriku koalicija apsolutni pobednik izbora u Hrvatskoj

Opoziciona koalicija levog centra Kukuriku koalicija pobedila je na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, pokazala je izlazna anketa agencije Ipsos Puls koju je večeras objavila Hrvatska radiotelelvizija (HRT).

Prema najnovijoj anketi na današnjim izborima u Hrvatskoj Kukuriku koalicija je od ukupno 140 mesta u deset izbornih jedinica osvaja 82 mandata, HDZ 40, Hrvatki laburisti i Hrvatski demokratski sabor za Slavoniju i Baranju po šest, Hrvatska seljačka stranka i nezavisna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lista Ivana Grubišića po dva, dok bi po jedan mandat dobili Hrvatska stranka prava dr Ante Starčević i lista Ladonja u Istri.

To je najlošiji rezultat u istoriji Hrvatske demokratske zajednice.

Nije rečeno kakav je raspored osam manjinskih i tri poslanika dijaspore, s obzirom na to da glasanje još traje, iako se očekuje da će ih imati HDZ.

Anketa je objavljena u 19 časova, odmah po zatvaranju biračkih mesta.

Anketa je sprovedena na 400 biračkih mesta na uzorku od 30.000 birača uz napomenu da su moguća manja odstupanja u broju osvojenih mandata.

Sabor ima 151 poslanika, a za formiranje vlade potrebno je najmanje 76 poslanika.

Funkcionerka Kukuriku koalicije Vesna Pusić iz Hrvatske narodne stranke (HNS) ocenila je u prvoj reagovanju na rezultate anketa da je reč "o snažnom mandatu i velikoj obavezi", ali je poručila da treba sačekati i zvanične rezultate Državne izborne komisije koji će biti objavljeni posle ponoći.

"Još ćemo videti, skeptičan sam prema izbornim anketama jer su se one i na prošlim parlamentranim izborima 2007. pokazale nepouzdanim", izjavio je visoki funkcioner HDZ-a Vladimir Šeks.

Na izborima za Hrvatski sabor prema podacima s 90 odsto biračkih mesta do 16 časova glasalo je 46,06 odsto od ukupnog broja birača, odnosno 1.573.556 glasača, saopštila je Državna izborna komisija (DIK).

Odziv u 16 časova je manji od onog na parlamentarnim izborima 2007, kada je do tog vremena iznosio 48,13 odsto.

Prema izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, do 16 sati policija je intervenisala na četiri biračka mesta.

Na izbornom mestu u opštini Kaptol u požeško-slavonskoj županiji policija je intervenisala na zahtev predsednika biračkog odbora zbog toga što su dve osobe vređale predsednicu izborne komisije jer je krst koji se nalazio na biračkom mestu, u jednom društvenom domu, shodno zakonu prikriven.

Policija je intervenisala i u Čakovcu na zahtev predsednika biračkog odbora zbog lica koje je protestvovalo jer slova na glasačkim listićima nisu dovoljno velika i gurnulo člana biračkog odbora.

U Puli je glasače uznemiravala vidno alkoholisana osoba koja se, do dolaska policije, udaljila s biračkog mesta u nepoznatom smeru.

U Stonu kod Dubrovnika policija je takođe intervenisala zbog huliganskog ponašanja jedne osobe koje se do dolaska policije udaljila.

Nevladina organizacija GONG koja prati izbore je ocenila da izborni dan u Hrvatskoj prolazi mirno u demokratskoj atmosferi i bez značajnijih incidenata.

U dosadašnjem toku glasanja uočen je manji broj nepravilnosti nego pre četiri godine, ali se javlja dosta problema u glasanju pripadnika nacionalne manjine zbog postupaka članova biračkih odbora, ali i neupućenosti birača, saopštila je danas nevladina organizacija GONG koja prati izbore i izborno zakonodavstvo.

Velik broj pripadnika manjina na biračkom mestu doživeo je neugodnu

situaciju zbog potrebe da javno naglase svoju pripadnost, navodi ta organizacija.

Kandidat za premijera opozicione Kukuriku koalicije, lider Socijaldemokratske partije Zoran Milanović, izrazio je jutros očekivanje da će ta koalicija levog centra pobediti na današnjim parlamentranim izborima u Hrvatskoj.

"Očekujem pobedu", rekao je Milanović pošto je, u pratnji supruge, glasao na svom biračkom mestu, u Osnovnoj školi "Petar Zrinskl" u Zagrebu.

Predsednica vldajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), premijerka Jadranka Kosor, rekla je novinarima posle glasanja u Zagrebu da građani treba sami da odluče o svojoj sudibini i sudbini Hrvatske, a ne da umesto njih "odlučuju mediji i ankete".

U Zagrebu je jutros glasao i hrvatski predsednik Ivo Josipović, koji je u izjavi novinarima izrazio uverenje da će nova vlada odlučno preduzeti sve da zemlja izađe iz ekonomske krize.

"Nadam se da će saradnja s novom vladom, ma koje boje bila, biti još bolja", rekao je hrvatski predsednik.

GONG: Kršenje izborne tišine

Nevladina organizacija GONG upozorila je da je primila nekoliko dojava

građana o kršenju izborne tišine, uglavnom iz Zagreba i istočnih delova zemlje, kao i iz inostranstva. Izbornu tišinu kršile su podjednako i manje i velike stranke i to na različite načine, ali i Katolička crkva. Zanimljivo je da je dojavljeno i "agitovanje predstavnika Katoličke crkve tokom mise u gradu na istoku Hrvatske", saopštio je GONG.

Bira se ukupno 151 poslanik - po 14 u svakoj od deset izbornih jedinica, tri poslanika bira dijaspora u posebnoj, 11. Izbornoj jedinici, a osam poslanika biraju nacionalne manjine u posebnoj, 12. Izbornoj jedinici.

U Srbiji do 16 časova glasalo 811 državljana Hrvatske

U Srbiji je danas, drugog dana glasanja na parlamentarnim izborima za državljane Hrvatske, do 16 časova glasalo 811 birača, rečeno je Tanjugu iz Državne izborne komisije.

Od ukupno 35.000 birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, na biračkim mestima u Beogradu je do 16 časova glasao 331 državljanin Hrvatske i 480 birača u Subotici.

Srovođenje izbora u Srbiji kao i drugim od ukupno 52 zemlje pratilo je i

troje posmatrača organizacije GONG koji, kako je Tanjugu rečeno iz ove nevladine organizacije, nisu imali primedbi.

U Beogradu se glasalo na četiri biračka mesta u ambasadi, a u Subotici na

dva u generalnom konzulatu Hrvatske.

Na izborima za Hrvatski sabor tokom jučerašnjeg dana na šest biračkih mesta u Srbiji, glasalo je 115 u Beogradu i 149 glasača u Subotici.

Povezane vesti: Pusićeva: Hrvatska neće ucenjivati susede na putu ka EU Anketa: Kukuriku koaliciji 79 mandata, HDZ-u 42 Kukuriku koalicija pobeđuje Anketa: Kukuriku koalicija ubedljivo pobeđuje Kosorova očekuje bolji rezultat nego što pokazuju ankete

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izlazna anketa: Kukuriku koalicija apsolutni pobednik izbora u Hrvatskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2011

ZAGREB/BEOGRAD/SUBOTICA -..Opoziciona koalicija levog centra Kukuriku koalicija pobedila je na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, pokazala je izlazna anketa agencije Ipsos Puls koju je večeras objavila Hrvatska radiotelevizija (HRT)...Kukuriku koalicija osvojila je 44,5 odsto, čime bi dobila 83 poslanika,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Hrvatska: Kukuriku pobedila, ubedljiv poraz HDZ-a

Izvor: Radio 021, 04.Dec.2011

Kukuriku koalicija odnela je ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj i imaće apsolutnu većinu u hrvatskom Saboru.

Nastavak na Radio 021...

Ubedljiva pobeda Kukuriku koalicije, HDZ u opoziciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2011, 09:56

ZAGREB -..Kukuriku koalicija odnela je ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, i, po svemu sudeći, imaće apsolutnu većinu u hrvatskom Saboru...Premijer nove vlade Hrvatske biće Zoran Milanović, predsednik Socijaldemokratske partije, pored koje koaliciju čine i Hrvatska narodna...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Uverljiva pobeda Kukuriku koalicije

Izvor: Šumadija Press, 05.Dec.2011

Nadmoćna pobeda “Kukuriku koalicije” levog centra sa sigurnom natpolovičnom većinom u Saboru i drugi najlošiji rezultat HDZ-a do sada od proglašenja nezavisnosti Hrvatske, rezultati su izbora za Hrvatski sabor.

Nastavak na Šumadija Press...

Kukuriku koalicija apsolutni pobednik izbora u Hrvatskoj

Izvor: Studio B, 05.Dec.2011

Koalicija levog centra, Kukuriku koalicija ostvarila je ubedljivu pobedu na nedeljnim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj i imaće 80 mandata u novom Saboru, saopštila je Državna izborna komisija na osnovu obrađenih svih biračkih mesta...Uz ovih 80 mandata, Kukuriku koalicija osvojila je i mandat...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.