KUKURIKU RAZBIO HDZ

Izvor: Kurir, 05.Dec.2011, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KUKURIKU RAZBIO HDZ

ZAGREB - Hrvati glasali za promene. Kukuriku koalicija apsolutni je pobednik na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Prema prvim preliminarnim rezultatima, koalicija levog centra na čijem je čelu SDP Zorana Milanovića

ZAGREB - Hrvati glasali za promene.

Kukuriku koalicija apsolutni je pobednik na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Prema prvim preliminarnim rezultatima, koalicija levog centra na čijem je čelu SDP Zorana Milanovića osvojila je 79 od ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 151 mesta u Saboru, što je za dva mesta više od broja potrebnog za formiranje vlade. HDZ Jadranke Kosor doživeo je istorijski poraz osvojivši samo 48 mesta.

Na trećem mestu su Hrvatski laburisti i Hrvatski demokratski sabor za Slavoniju i Baranju sa po šest poslaničkih mesta.

Analitičari ocenjuju da su građani Hrvatske kaznili HDZ za sve korupcionaške afere i rast nezaposlenosti.

Radimir Čačić, predsednik Hrvatske narodne stranke, koja je u Kukuriku koaliciji, izjavio je da je on novi potpredsednik vlade.

- Realno je reći da smo pobednici, bilo bi neozbiljno da sada to negiram. Dobro je što imamo jasan i snažan mandat, pa ne moramo ulaziti u kompromise s demagozima - rekao je Čačić i dodao da neće deliti ministarska mesta, već da je to posao novog premijera Milanovića.

U izbornom štabu Kukuriku koalicije pojavio se i bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić.

- Nikad nije bilo sporno na čijoj sam strani. Kao predsednik sam bio predsednik svih građana, ali ne i svih političkih opcija. Savetujem Ivi Josipoviću da pomogne pobednicima da ostvare ciljeve koje su zacrtali - rekao je Mesić.

Uprkos porazu stranke kakav nije doživela u poslednjih 20 godina, u štabu HDZ Jadranku Kosor su dočekali ovacijama i pesmom „Viva Kroacija“.

- Do sada najteži izbori, u koje smo ušli u neravnopravnom položaju. I na sam dan izbora kršio se zakon, mediji su stajali na strani naših protivnika. Ovo je dobar rezultat u odnosu na takve uslove, ali naravno, nismo njima zadovoljni. Bitno je da nisu uspeli da ponize HDZ, da ga spuste na kolena - rekla je Kosorova i dodala da je i u opoziciji časno služiti svom narodu.

Ona je naglasila da je njena stranka ostvarila istorijski cilj, koji je zacrtao Franjo Tuđman, a to je da Hrvatska ulazi u EU naredne godine.

Analitičari navode da će govor Kosorove posle izbora ući u anale gubitničkih govora jer nije čestitala pobedu suparničkoj Kukuriku koaliciji.

Pupovac dobio najviše

Kad je reč o Srbima koji su u 12. izbornoj jedinici birali tri poslanika, prema prvim rezultatima, kandidati Samostalne demokratska srpske stranke (SDSS) ubedljivo vode ispred svojih takmaca. Potpredsednik SDSS Milorad Pupovac ima 66,56 odsto, predsednik te stranke Vojislav Stanimirović 58,48 odsto, a treći kandidat Jovo Vuković 48,02 odsto glasova.

Tri kandidata opozicione koalicije srpskih stranaka imaju manje, a među njima je najbolje plasiran Veljko Džakula sa 19,36 odsto glasova.

„Sahrana“ na Trgu

Građani Hrvatske na Trgu žrtava fašizma palili su sveće za pokojni HDZ. Okačili su i umrlicu stranke sa tekstom: „Presrećan narod objavljuje, HDZ je preminuo nakon preduge i preteške vladavine“.

Dobili ime po kafani u mestu Kastav

Kukuriku koaliciju predvodi SDP Zorana Milanovića, a pored nje, tu su još Hrvatska narodna stranka (HNS), Istarski demokratski savez (IDS) i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU). Dobila je naziv po jednoj kafani u mestu Kastav u kojoj su se lideri SDP dogovorili da zajedno napadnu HDZ na ovim izborima.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.