Italija proverava vozila nakon skandala s Folksvagenom

Izvor: RTS, 25.Sep.2015, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija proverava vozila nakon skandala s "Folksvagenom"

Italijanski ministar saobraćaja Gracijano Delrio rekao je da će zbog "Folksvagenovog" skandala s namešanjem merenja gasova biti sprovedena kontrola najmanje 1.000 dizel vozila svih marki.
Gracijano Delrio je rekao da će provere na slučajnom uzorku biti izvedene kod prodavaca pre prodaje što će koštati 8.000 evra po vozili, odnosno preko osam miliona evra ukupno, prenosi Beta.
Ministar je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao da zbog "problema sa zdravljem, poverenjem" istina mora da se ustanovi.
Italijanska organizacija za zaštitu potrošača Altrokonsumo saopštila je da planira kolektivnu tužbu i pozvala "Folksvagen" da ili promeni sporan softver kojim je omogućeno varanje na testovima emisionih gasova ili da zameni vozila.
Tužilaštvo specijalizovano za zdravlje i zagađenje naložilo je provere "Folksvagenovih" vozila i eventualno automobila drugih marki u Italiji kako bi ustanovila da li je bilo prevare u trgovanju ili ugrožavanja životne sredine.
Skandal s "Folksvagenom" izbio je prošle nedelje kada je američka Agencija za zaštitu okoline ustanovila da je skoro 500.000 dizel automobila "Folksvagena" proizvedenih u poslednjih sedam godina, opremljeno softverom tako da pri tehničkoj kontroli lažno prikazuje sastav izduvnih gasova.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Masovna provjera vozila sa dizelskim motorima

Izvor: Capital.ba, 25.Sep.2015

OSLO, Norveške vlasti pokrenule su istragu da bi utvrdile da li će skandal u vezi sa lažnim očitavanjem emisija štetnih gasova u vozilima „Folksvagena“ sa dizelskim motorima imati uticaja na Norvešku. Norveška Agencija za privredni kriminal saopštila je danas da će ispitati „da li je počinjeno...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.