Ispod remek-dela Maljeviča pronađene dve slike

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2015, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispod remek-dela Maljeviča pronađene dve slike

Naučnom ekspertizom su ispod monohromnog remek-dela Kazimira Maljeviča "Crni kvadrat" pronađene čak dve slike u boji.

Stručnjaci moskovske galerije "Tretjakov", u kojoj je izložena jedna od tri verzije Maljevičevog "Crnog kvadrata", uspeli su da, koristeći iks zrake, ispod gornjeg sloja crne boje otkriju postojanje dva kubistička dela.

"Naučnicima je bilo poznato da se ispod ''Crnog kvadrata'' nalazi neka slika. Tokom istraživanja se ispostavilo da postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dve slike, a ne jedna", kazala je u izjavi za televiziju Kultura Jekatarina Voronjina, naučna saradnica odeljenja za naučnu ekspertizu galerije "Tretjakov".

Istraživači su, takođe, pronašli natpis koji se pripisuje ruskom avangardnom slikaru, a za koji kažu da bi mogao da pomogne u rasvetljavanju značaja čuvene slike.

Na beloj borduri koja uokviruje crni kvadrat, Maljevič je napisao "Bitka crnaca u mrkloj pećini", što je, kako pretpostavljaju ruski stručnjaci, aluzija na sliku francuskog pisca i humoristu Alfonsa Alea "Bitka crnaca u podrumu, noću" iz 1897.

Ukoliko ovo bude potvrđeno, to bi bacilo novo svetlo na Maljevičevo delo, sugerišući da je ono predstavljalo dijalog sa francuskom slikom.

Kazimir Maljevič (1878-1935) je bio pionir geometrijske apstraktne forme i jedan od najvažnijih članova ruske avangarde.

Predstavnik je ruskog konstruktivizma i suprematizma, a bio je pod uticajem francuskog neoimpresionizma, fovizma i kubizma.

Originalno platno "Crni kvadrat", koje je izloženo u galeriji Tretjakov, nastalo je 1915. Maljevič je kasnije uradio još dve verzije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkrivene dve slike ispod Maljevičevog Crnog kvadrata

Izvor: Beta, 14.Nov.2015, 19:11

Umetnička galerija Tretjakov u Moskvi saopštila je da je ispod čuvenog dela "Crni kvadrat" Kazimira Maljeviča otkrila još dve slike.Galerija je obelodanila to otkriće na konferenciji istoričara umetnosti organizovanoj povodom 100 godina od stvaranja "Crnog kvadrata", jednog od prelomnih dogadjaja...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.