Izvor: B92, 05.Jan.2010, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Island: Referendum o vraćanju duga

Rejkjavik -- Predsednik Islanda saopštio je da će o nadoknadi štednih uloga Britanaca i Holanđana, u propalim islandskim bankama, građani morati da odluče na referendumu.

Islandski predsednik Olafur Grimson, koga je gotovo četvrtina stanovnika te zemlje peticijom pozvala da odbije da potpiše zakon o vraćanju tog duga, uslišio je njihove molbe i odbio je da potpiše zakon koji je već ranije usvojio parlement.

Vraćanje tih štednih uloga, u ukupnoj sumi od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko pet milijardi dolara, inostranim štedišama je jedan od preduslova da Island, teško pogođen finansijskom krizom, dobije pomoć od Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija, podsećaju novinske agencije.

Islandska vlada je posle usvajanja tog zakona u Parlamentu očekivala i lakše pregovore o ulasku njihove zemlje u Evropsku uniju, kao i brzo odobravanje finansijske pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda, podsećaju analitičari.

"Posao predsednika je da obezbedi poštovanje želja islandskog naroda. Odlučio sam da o novom zakonu odluče građani Islanda, a referendum će biti održan u najkraćem mogućem roku", citirao je britanski Bi-Bi-Si predsednika Grimsona.

Taj kontraverzni zakon, na koji je predsednik Islanda danas stavio veto, vlada je predložila u jesen 2009, a parlament Islanda ga je posle više sedmica oštrih debata usvojio krajem decembra.

Zakonom je predviđeno da će Velikoj Britaniji i Holandiji novac biti isplaćen tokom 15 godina, pri čemu su poslanici usvojili i ograničenja u isplati u zavisnosti od veličine islandskog bruto domaćeg proizvoda.

Ogorčeni Islanđani, međutim, ne žele da plaćaju dugove koje su, bez njihovog znanja i učešća, napravile islandske banke u inostranstvu, pa su od predsednika Grimsona zatražili da raspiše referendum o tome.

Peticiju kojom se od predsednika traži da raspiše svenarodno izjašnjavanje o isplati duga od 3,8 milijardi evra Britaniji i Holandiji do 3. januara potpisalo je 61.000 Islanđana - petina stanovništva zemlje, odnosno gotovo četvrtina građana sa biračkim pravom, prenele su agencije.

Na svakog Islanđanina, po osnovu tog duga, dolazi više od 12.000 evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Island: Referendum o vraćanju duga

Izvor: Blic, 06.Jan.2010, 00:35

Predsednik Islanda saopštio je da će o nadoknadi štednih uloga Britanaca i Holanđana, u propalim islandskim bankama, građani morati da odluče na referendumu...Islandski predsednik Olafur Grimson, koga je gotovo četvrtina stanovnika te zemlje peticijom pozvala da odbije da potpiše zakon o vraćanju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.