Išinger predstavnik EU za kosovske pregovore

Izvor: Politika, 30.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Išinger predstavnik EU za kosovske pregovore

Berlin – Evropska unija imenovala je juče nemačkog diplomatu Volfganga Išingera (61) za predstavnika Unije za kosovske pregovore. U saopštenju Havijera Solane se navodi da će Išinger učiniti sve što je u njegovoj moći da dođe do pravih i suštinskih pregovora između zainteresovanih strana i da je Kosovo ključni prioritet EU. Išinger, nemački ambasador u Velikoj Britaniji, važi za iskusnog poznavaoca Balkana. Išinger je, kao politički direktor u Ministarstvu inostranih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Berlinu, kada je šef diplomatije bio Klaus Kinkel, zajedno sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom učestvovao 1995. godine u pregovorima o Dejtonskom sporazumu za okončanje rata u Bosni.

On je, kao državni sekretar u MIP, učestvovao u vreme "kosovskog rata" 1999. godine u nastojanjima nemačke vlade, koju je tada vodio Gerhard Šreder, da podstakne Rusiju na zajedničku poziciju sa sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja (G-8). Pre odlaska u London, Išinger je bio nemački ambasador u SAD.

Išinger koji važi za odličnog poznavaoca balkanskih karijeru je započeo odmah posle studija prava u Bonu i usavršavanja na Harvardu, gde se godinu dana bavio izučavanjem međunarodnog prava.

Polovinom sedamdesetih godina bio je u kabinetu tadašnjeg generalnog sekretara UN Kurta Valdhajma, a u nemačkom Ministarstvu inostranih poslova je od 1975. godine. Išinger je od marta prošle godine nemački ambasador u Velikoj Britaniji, a pre te funkcije bio je ambasador u Vašingtonu i Parizu.

Oženjen je novinarkom Jutom Falke i ima troje dece.

Kada je reč o političkoj karijeri ovog iskusnog nemačkog diplomate, on je, kako se ističe u izveštajima medija – sa ključnih pozicija u Ministarstvu inostranih poslova učestvovao u oblikovanju nemačke politike prema Balkanu, pre svega, prema Bosni i Hercegovini i Kosovu i Metohiji.

Od početka devedesetih godina Išinger je bio šef štaba za planiranje pri Ministarstvu inostranih poslova, politički direktor i državni sekretar.

Ovaj diplomata ne samo da je učestvovao u formulisanju i oblikovanju nemačke politike prema Balkanu, već i u oblikovanju odnosa između NATO i Rusije.

Išinger je bio i član visoko rangirane nemačko-ruske strateške radne grupe, formirane u cilju jačanja bilateralnih odnosa, koju su angažovali bivši kancelar Gerhard Šreder i ruski predsednik Vladimir Putin.

Posebnu pažnju je Išinger posvećivao osnovnim pitanjima nemačke spoljne politike, kao na primer definiciji nemačkih interesa, kao i pitanjima regionalne preventivne krizne politike na Balkanu.

U saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Havijera Solane o imenovanju Išingera navodi se da će on učiniti sve što je u njegovoj moći da dođe do pravih i suštinskih pregovora između zainteresovanih strana i da je Kosovo ključni prioritet EU.

Tanjug

[objavljeno: 30.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.