Indonežanske vlasti locirale crne kutije palog putničkog aviona

Izvor: VOA, 10.Jan.2021, 14:45

Indonežanske vlasti locirale crne kutije palog putničkog aviona

Indonežanske vazduhoplovne vlasti saopštile su u nedelju da su locirale dve crne kutije putničkog aviona "Srividžaja er", koji se srušio ubrzo nakon poletanja iz Džakarte u subotu. U razgovoru sa novinarima, Soeržanto Ćahjanto, šef indonezijske agencije za bezbednost transporta, rekao je da će ih ronioci potražiti, nadajući se da će ih uskoro vratiti. Uređaji sadrže snimke glasa u pilotskoj kabini i podataka o letu i mogu da pomognu zvaničnicima da shvate zašto se srušio Boeing 737-500 sa 62 putnika i članova posade. Zvaničnik Indonezijske nacionalne agencije za potragu i spašavanje, Bambang Surio Ađi, potvrdio je ranije da su olupine putničkog aviona "Srividžaja era". Ađi je rekao da je otkriće olupine prvo prijavila lokalna poštanska komanda na ostrvu Lancang i da će ostaci biti poslati Nacionalnoj komisiji za bezbednost transporta. Krizni centar postavljen je na međunarodnom robnom kontenerskom terminalu u Džakarti JICT-2 u luci Tanjung Priok. Neki materijal iz olupine, uključujući ostatke tela i stvari žrtava, poslati je u centar i prosleđeni indonežanskoj policijskoj bolnici. Portparol policije Džakarte Jusri Junus rekao je za Glas Amerike: "Zaista se nadamo da će najbliži rođaci moći da dođu u bolnicu. Trebalo bi da urade DNK test kako bi potvrdili ostaci tela koje smo pronašli. Takođe smo ih zamolili da ponesu medicinski karton, poput zubnog kartona, ili možda tetovažu"...". Podružnice radija Glasa Amerike u Pontianaku, zapadni Kalimantan, izvestile su da su neki članovi porodica došli na aerodrom Supadio da bi saznali više informacija u vezi sa avionom. Neki članovi porodica nisu mogli da sakriju tugu i viđeni su kako plaču i vrište u osoblju Kriznog centra. Let SJ182 bio je na putu za Pontianak, glavni grad pokrajine Zapadni Kalimantan na ostrvu Borneo, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja. Flightradar24, služba za praćenje letova aviona, kaže da je Boeing 737 "izgubio više od 10.000 stopa visine za manje od jednog minuta, otprilike četiri minuta nakon polaska iz Džakarte". Ministar saobraćaja Budi Karia rekao je da je avion poleteo u 14:36. po lokalnom vremenu u subotu, ali četiri minuta kasnije kontrola letenja više nije mogla da ga kontaktira. "Za nekoliko sekundi avion je nestao sa radara", dodao je. Izvori indonežanske mornarice i vazduhoplovstva rekli su za VoA da je najmanje sedam brodova raspoređeno na lokaciju, dok su neke letelice spremne za upravljanje sa aerodroma Sultan Hasanudin u Makasaru, Južni Sulavesi i aerodroma Halim Perdanakusuma u Džakarti u nedelju ujutru. Izvršni direktor aviokompanije, Džeferson Irvin Đauvena, rekao je novinarima da je poletanje aviona odloženo 30 minuta zbog jake kiše. Lokalni ribar identifikovan samo kao Mahiudin na ostrvu Pancang u blizini lokacije gde je izgubljen kontakt sa avionom rekao je u intervjuu za VOA da su "neki ribari rekli da čuju snažan prasak, poput eksplozije, u moru oko 2:30 ili 14:40 Izabela Kokoli, Vaine Li i Fern Robinson učestvovali su u pisanju ovog teksta.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Pronađena turbina indonežanskog aviona

Izvor: N1 televizija, 11.Jan.2021, 11:13

Indonežanski mornarički tim izvukao je turbinu aviona koji se srušio u subotu ubrzo nakon poletanja iz prestonice Džakarte, rekao je zvaničnik.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.