ISTORIJSKI TRENUTAK: Švedska danas priznaje nezavisnost Palestine!

Izvor: Telegraf.rs, 30.Okt.2014, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTORIJSKI TRENUTAK: Švedska danas priznaje nezavisnost Palestine!

Šefica švedske diplomatije Margot Valstrom je istakla da je to veoma važan korak koji potvrđuje pravo Palestincima na samoopredeljenje, a predsednik Mahmud Abas je pozdravio ovu odluku i okarakterisao je kao hrabru i istorijsku

Švedska će danas zvanično priznati državu Palestinu, izajavila je ministarka inostranih poslova ove zemlje Margot Valstrom, nakon nešto manje od mesec dana pošto je švedska vlada najavila taj korak.

- Danas će vlada doneti >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << odluku o priznavanju države Palestine. To je važan korak koji potvrđuje pravo Palestincima na samoopredeljenje- navela je šefica švedske diplomatije u saopštenju, koje je objavljeno u dnenviku Dagens Nejheter, preneo je AFP.

Foto: Profimedia

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozdravio je odluku Švedske, izjavio je njegov portaprol Nabil Abu Rudeina za AFP.

- Predsednik Abas pozdravlja odluku Švedske kao hrabru i istorijsku – naveo je Rudeina.

Izralesko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je protest ambasadoru Švedske 6. oktobra kada je Stokholm najavio da će priznati palestinsku državu.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Izrael je tada upozorio da takav potez “neće doprineti odnosima između Izraela i Palestinaca, već će ih pogoršati” i da to “umanjuje šanse za postizanje dogovora, pošto stvara među Palestincima neostvariva očekivanja da će biti u stanju da postignu svoj cilj unilateralno, a ne kroz pregovore sa Izraelom”.

Izrael tvrdi da Palestinci mogu da stvore nezavisnu državu samo kroz direktne pregovore, a ne kroz druge diplomatske kanale.

Inače, Švedska je glasala da Palestina dobije status države posmatrača u Ujedinjenih nacijama 2012. godine, što je i postignuto, uprkos protivljenju SAD i Izraela.

Foto: AP/Tanjug

Ona će postati prva zemlja EU koja priznaje Palestinu, iako su to neke države učinile pre nego što su postale članice tog bloka.

Taj potez bi mogao da motiviše i druge zemlje na priznanje onog što mnogi nazivaju Palestinska uprava.

Izraelski zvaničnici upozoravaju da bi se time unapred odredio ishod budućih diskusija o palestinskoj državi u dogovorenim grnicama, a do sada je Palestinu priznalo preko 100 država od kojih i sedam članica EU.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.