Švedska danas zvanično priznaje palestinsku državu

Izvor: Blic, 30.Okt.2014, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska danas zvanično priznaje palestinsku državu

Švedska će danas priznati palestinsku državu kao prva stara članica Evropske unije, najavila je šefica diplomatije te zemlje Margot Valstrem.

- Vlada će danas doneti odluku o priznavanju palestinske države. To je važan korak koji potvrdjuje pravo Palestinaca na samoopredeljenje - napisala je Valstremova u tekstu za dnevnik Dagens Niheter.

Ona je dodala da "vlada smatra da su ispunjeni kriterijumi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << medjunarodnog prava za priznavanje palestinske države": teritorija "iako bez utvrdjenih granica", stanovništvo i vlada.

- Nadamo se da to pokazuje put ostalima - napisala je šefica švedske diplomatije.

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozdravio je tu odluku Švedske.

Prema podacima Frans presa, najmanje 112 zemalja je priznalo palestinsku državu, a prema palestinskim vlastima, 134 zemlje, od kojih sedam članica EU koje su to učinile pre ulaska u Uniju - Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.