I Pudždemon je za moj je život Švicarska

Izvor: Mondo, 18.Mar.2018, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Pudždemon je za "moj je život Švicarska"

Bivši predsednik Katalonije, Karles Pudždemon, izjavio je danas da nezavisnost te španske pokrajine nije jedina opcija - može i švajcarski model.

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Pudždemon je na predavanju u Ženevi rekao da bi jedno od rešenja za najveću političku

krizu u Španiji u poslednjim pola veka bilo prihvatanje švajcarskog kantonalnog modela.

To bi španskim pokrajinama, koje već imaju značajne nadležnosti, verovatno obezbedilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << još veća ovlašćenja, preneo je AP.

Opet se diže Katalonija (FOTO)

"Da li je nezavisnost jedina opcija? Nije, ima naravno i drugih mogućnosti, a među njima je švajcarski model možda najefikasniji i najprivlačniji", ocenio je Pudždemon, koji je u Ženevi prisustvovao i jednom forumu o ljudskim pravima.

Madrid "predlaže": Batalite Karlesa, dajte drugog!

Švajcarska,formalno konfederacija, je savezna parlamentarna republika koju čine 26 kantona, s tim što su tri kantona podeljena na polukantone, i tako je relevantan broj za izbor u Veće kantona 23. Svaki kanton ima svoj glavni grad. Oni su konstituenti, federalne jedinice, Švajcarske federacije. Svaki kanton je jednak i ima svoj ustav, zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast. Vlada svakog kantona se sastoji od pet do sedam članova (zavisno od kantona).[13]

Sve nadležnosti koja prema ustavu ne pripadaju vladi, ili nisu zakonom dodeljena federalnom nivou, su u nadležnosti kantona (organizacija kantona, školski sistem, ponekad zdrastvo, ponekad planiranje i gradnja, policija, sudstvo).

Iz ugla Katalonije, ako ne može potpuna samostalnos od Španije nije loše ni, što kaže pesma "moj je život Švicarska, skoro pa savršen".

.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Puđdamon: Nezavisnost nije jedina opcija

Izvor: RTS, 18.Mar.2018

Švajcarski model je među najatraktivnijim modelima za Kataloniju, rekao je Karles Puđdamon koji je naveo da nezavisnost nije jedina opcija. . Nezavisnost nije "jedina opcija" za Kataloniju, rekao je bivši predsednik te...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.