Izvor: Blic, 02.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Italija traži od Hrvatske povraćaj imovine

I Italija traži od Hrvatske povraćaj imovine

Sporazum Vlade Ive Sanadera s Austrijom o vraćanju imovine folksdojčerima, koja im je konfiskovana nakon Drugog svetskog rata, izazvala je burne reakcija u zemlji i van nje. Italija će preispitati svoje odnose sa Hrvatskom, kako bilateralne tako i podršku ulasku Hrvatske u EU - zvanična je poruka Rima upućena preko Ministarstva spoljnih poslova.

Italija smatra da sporazum Zagreba sa Austrijom diskriminiše italijanske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << državljane kojima je oduzeta imovina u Hrvatskoj nakon rata.

Sanader je izjavio da je 'reakcija Italije deplasirana' i poručio da Rimski sporazum i Osimski sporazum, koje je bivša SFRJ potpisala, ne dolaze u pitanje, jer je Hrvatska sledbenica SFRJ.

No, većina kritičara neočekivanog poteza Banskih dvora smatra da nije tako, da se na dnevni red stavljaju pitanja koja su rešena u vreme SFRJ, te da se otvara Pandorina kutija sa nesagledivim posledicama. Zahtev za vraćanje imovine Hrvatskoj do sada je dostavilo oko 3.500 stranaca iz 35 zemalja, što ni izdaleka nije konačan broj. Najviše zahteva stiglo je iz Italije, Austrije, SAD, Izraela i Nemačke, a sklapanje međudržavnih sporazuma o vraćanju imovine zvanično traže Nemačka, SAD, Izrael, Češka i Slovenija. Vlada nema ni približnu računicu koliko bi Hrvatsku koštalo vraćanje oduzete imovine strancima, a da se i ne govori o političkim implikacijama takve odluke.

Mira Šuvar

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.