Hrvatski otmičar aviona na slobodi

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski otmičar aviona na slobodi

Posle 32 godine u zatvoru hrvatski emigrant Zvonko Bušić, osuđen zbog otmice putničkog aviona u SAD 1976, izaći će na slobodu.



Američka savezna Komisija za pomilovanje prihvatila je njegov zahev za pomilovanje i on bi trebalo da bude oslobođen 20. jula iz zatvora u državi Indijana, a potom deportovan za Hrvatsku.

Bušić (62) je osuđen na doživotni zatvor, s pravom na pomilovanje, posle otmice putničkog aviona na letu od Njujorka do Čikaga 10. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << septembra 1976. i ubistva policajca koji je stradao prilikom pokušaja deaktiviranja bombe postavljene na železničkoj stanici u Njujorku.

Avion je poleteo s Aerodroma „La Gvardija" u Njujorku a grupa hrvatskih emigranata, predvođena Bušićem, otela ga je s namerom da iz njega izbaci letke u kojima se objašnjava „hrvatski slučaj" u tadašnjoj federativnoj Jugoslaviji.

Otmičari su pilota naterali da promeni kurs leta, posle čega je avion sleteo na Island, odakle je poleteo prema Londonu i Parizu, iznad kojih su Bušić i njegova grupa bacili letke s pozivom na nezavisnost Hrvatske. Na pariskom aerodromu „Šarl de Gol" oni su se predali policiji.

Tokom leta, poslali su poruku da je u jednom pretincu njujorške podzemne željeznice ostavljena eksplozivna naprava, a prilikom deaktiviranja te bombe poginuo je policajac Brajan Mari što je uticalo na težinu izrečene kazne Bušiću.Njegovi saučesnici osuđeni na znatno manje kazne jer im se na teret stavljala samo otmica aviona. Bušiću i njegovoj tadašnjoj supruzi Žilijen Bušić je na suđenju u SAD u prvoj polovini 1977. izrečena doživotna robija. Ona je kasnije puštena na slobodu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POMILOVAN HRVATSKI EMIGRANT

Izvor: Kurir, 08.Jul.2008

ZAGREB, 08. jul 2008. (FoNet) - Američka savezna komisija za pomilovanje prihvatila je zahtev hrvatskog emigranta Zvonka Bušića, koji bi, posle 32 godine provedene u zatvoru zbog otmice aviona i pogibije jednog policajca, trebalo da bude oslobođen 20. jula i deportovan u Hrvatsku, prenosi danas zagrebačka...

Nastavak na Kurir...

Pomilovan hrvatski otmičar aviona

Izvor: B92, 08.Jul.2008

Zagreb -- Hrvat Zvonko Bušić, koji je u zatvorima u Americi proveo 32 godine, pomilovan je i uskoro će biti pušten na uslovnu slobodu... Bušić je osuđen zbog otmice putničkog aviona 1977. godine. Komisija za pomilovanje SAD je još u maju ove godine prihvatila njegovu molbu za pomilovanje, a...

Nastavak na B92...

Hrvatski terorista posle 32 godine robije pomilovan

Izvor: Glas javnosti, 09.Jul.2008, 08:37

Američka savezna Komisija za pomilovanja donela je odluku da, posle 32 godine provedene u zatvoru, oslobodi hrvatskog teroristu Zvonka Bušića (62), koji je 1977. osuđen na doživotni zatvor zbog otmice aviona, izjavio je u ponedeljak portparol Komisije Tomas Hačinson, javljaju agencije...Posle deportacije...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.