Utorak, 08.07.2008.

11:45

Pomilovan hrvatski otmičar aviona

Hrvat Zvonko Bušić, koji je u zatvorima u Americi proveo 32 godine, pomilovan je i uskoro će biti pušten na uslovnu slobodu.

Izvor: Beta

Default images

Bušić je osuđen zbog otmice putničkog aviona 1977. godine. Komisija za pomilovanje SAD je još u maju ove godine prihvatila njegovu molbu za pomilovanje, a juče je donela oslobađajuću presudu, prenose mediji u Hrvatskoj.

Prema informaciji agencije Hina, Bušić će 20. jula izaći iz američkog zatvora u državi Indijana, u kojem je poslednje dve godine služio kaznu, a američki Ured za emigraciju trebalo bi da donese i formalnu odluku o njegovoj deportaciji iz SAD u Hrvatsku.

Bušića je 1977. godine američki sud osudio na kaznu doživotnog zatvora jer je 10. septembra 1976, zajedno sa svojim saučesnicima, tadašnjom suprugom Žilijen Bušić, Petrom Matanićem, Franom Pešutom i Slobodanom Vlašićem, oteo avion američke kompanije TWA s 92 putnika.

Avion je poleteo s aerodroma "La Gvardija" u Njujorku prema Čikagu i tada ga je grupa hrvatskih emigranata, predvođena Bušićem, otela s namerom da iz njega izbaci letke u kojima se objašnjava status Hrvatske u tadašnjoj Jugoslaviji.

Otmičari su pilota naterali da promeni kurs leta, posle čega je avion sleteo na Island, odakle je poleteo prema Londonu i Parizu, iznad kojih su Bušić i njegova grupa bacili letke s pozivom na nezavisnost Hrvatske. Na pariskom aerodromu oni su se predali policiji.

Tokom leta, poslali su poruku da je u jednom pretincu njujorške podzemne željeznice ostavljena eksplozivna naprava, a prilikom deaktiviranja te bombe poginuo je policajac Brajan Mari.

Ta činjenica znatno je uticala na težinu izrečene kazne Bušiću kao organizatoru akcije, dok su njegovi saučesnici osuđeni na znatno manje kazne, jer im se na teret stavljala samo otmica aviona, a ne i ubistvo policajca.

Bušićeva supruga osuđena je na doživotnu kaznu, ali je u međuvremenu pomilovana i puštena na slobodu, nakon čega se vratila u Hrvatsku, a ostali članovi grupe dobili su po 30 godina zatvora, i takođe su pomilovani i pušteni iz zatvora.

Bušić je proteklih godina u nekoliko navrata upućivao molbe Komisiji za pomilovanja, tražeći da mu se smanji kazna i pozivajući se na odredbu da osuđenik na doživotni zatvor ima pravo na uslovnu slobodu nakon 30 godina provedenih u zatvoru, ali su do sada njegovi zahtevi bili odbijani.

Hrvatski mediji su protekle dve godine, a posebno nakon poslednjeg odbijanja pomilovanja 2006, pratili slučaj Zvonka Bušića, koji se u jednom delu hrvatske javnosti još doživljava kao svojevrsni heroj i borac za hrvatsku slobodu i nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: