Hrvatski terorista posle 32 godine robije pomilovan

Izvor: Glas javnosti, 09.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski terorista posle 32 godine robije pomilovan

Američka savezna Komisija za pomilovanja donela je odluku da, posle 32 godine provedene u zatvoru, oslobodi hrvatskog teroristu Zvonka Bušića (62), koji je 1977. osuđen na doživotni zatvor zbog otmice aviona, izjavio je u ponedeljak portparol Komisije Tomas Hačinson, javljaju agencije.

Posle deportacije Bušić gubi pravo povratka u SAD, a dalji nadzor nad njegovom uslovnom slobodom preuzeće hrvatske vlasti.

Grupa hrvatskih ekstremnih emigranata predvođenih Imoćaninom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Zvonkom Bušićem u septembru 1976. otela je putnički avion „boing 727 TWA 355“ na letu od NJujorka do Čikaga, sa 76 putnika, s namerom da iz njega izbace letke nad Londonom i Parizom u kojima se poziva na nezavisnost Hrvatske. Avion je sleteo u Pariz, gde su se otmičari predali pošto je na njihov zahtev proglas objavljen u američkoj štampi.

Otmičari su pre otmice u jednom pregratku njujorške podzemne železnice ostavili bombu, o čemu su obavestili policiju preko pilota. Prilikom deaktiviranja bombe poginuo je jedan američki policajac, a drugi teško ranjen.

Hačinson je rekao da su zločini koje je Bušić počinio prilično gnusni i da zbog toga nije usvojena njegova ranija molba za pomilovanje.

Sada vise nisu gnusni i poslali su coveka u slobodnu lepu njegovu.

Oslobodjaju teroriste, ali za to dizu prasinu i raspisali poternicu INTERPOL oko obicne tuce kad je Srbin u pitanju, ko da se radi o terorista.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.