Hrvatska: Kolinda Grabar Kitarović počinje konsultacije o sastavu vlade

Izvor: Blic, 26.Nov.2015, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Kolinda Grabar Kitarović počinje konsultacije o sastavu vlade

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas počinje konsultacije o davanju mandata za sastavljanje vlade, ali nijedna stranka zasad nema potrebnih 76 glasova podrške za formiranje vlasti.

Prema najavama vodećih stranaka, dosadašnja vladajuća koalicija na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) koja je na izborima osvojila 56 mandata, kod predsednice ide sa 67 potpisa podrške, a Domoljubna koalicija okupljena oko desne Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) s najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 59 potpisa, koliko je i osvojila na proteklim izborima.

Aktuelni premijer i lider SDP Zoran Milanović u međuvremenu je uz 56 mandata svoje koalicije dobio potpise tri poslanika Istarskog demokratskog sabora (IDS), sedam od ukupno osam poslanika nacionalnih manjina, među kojima i tri srpska, kao i jednog poslanika nove stranke Reformisti.

Zasad nije poznato da li je HDZ, uz osvojenih 59 mandata desne koalicije, uspeo da dobije potpise podrške još nekog od poslanika. Spekuliše se da bi podršku mogla da im da poslanica albanske nacionalne manjine.

Vodeće koalicije već danima pregovaraju s Mostom nezavisnih lista, strankom koja je s osvojenih 19 mandata bila najveće iznenađenje izbora i bez koje nije moguće dobiti natpolovičnu većinu.

Pregovori se nastavljaju i danas, a iz Mosta su najavili da će na konsultacijama kod predsednice ponoviti svoj stav o potrebi formiranja reformske vlade HDZ, SDP i Mosta, što su vodeće stranke već odbile.

Zbog tajnih pregovora sa liderom SDP Zoranom Milanović, iz Mosta je isključen jedan od najistaknutijih članova te regionalne stranke, bivši zamenik predsednika HDZ Drago Prgomet. On je u međuvremenu formirao stranku HRID, ali i najavio da ostaje na platformi Mosta. Ne zna se hoće li i koliko poslanika Mosta otići s njim.

U javnosti se po objavljivanju rezultata izbora počelo spekulisati o mogućnosti da dođe do podela u Mostu oko podrške SDP ili HDZ, jer su se u toj stranci okupile nezavisne liste, načelnici opština i gradonačelnici različitih političkih profila – i sa desnice i sa levog centra.

Tako se nagađa da je lider Mosta Božo Petrov bliži HDZ, a Prgomet SDP-ovoj koaliciji budući da je zbog neslaganja s predsednikom HDZ Tomislavom Karamarkom početkom godine napustio tu stranku.

Zasad nije poznato hoće li se i kome pridružiti po dva poslanika Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, stranke osuđenog za ratne zločine Branimira Glavaša, i stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića 365-Stranka rada i solidarnosti.

Grupa Živi zid s jednim osvojenim mandatom još ranije je najavila da neće podržati ni HDZ ni SDP.

Konsultacije kod predsednice otvara IDS od 13.45, a poslednji su na redu predstavnici SDP u 18, odnosno HDZ u 18.30. Potom će se novinarima obratiti predsednica.

Njen portparol Luka Đurić izjavio je u utorak da će konsultacije "najverovatnije" trajati vrlo kratko i da bi "sve trebalo da bude gotovo u jednom danu".

Prema Ustavu, mandat za sastavljanje Vlade predsednica poverava osobi koja, na temelju raspodele poslaničkih mesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konsultacija, uživa poverenje većine svih poslanika, odnosno najmanje njih 76.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Hrvatska: Ide se u drugi krug konsultacija za Vladu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Nov.2015

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je večeras da će drugi krug konsultacija o mandataru za sastav Vlade biti održan 7. decembra, jer nijedna politička opcija nije prikupila dovoljno glasova za formiranje vlasti..."Konsultacije su pokazale da u ovom trenutku niko ne raspolaže...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.