Izvor: Blic, 10.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati bez vize u sve zemlje Evropske unije

Hrvati bez vize u sve zemlje Evropske unije

Građani Hrvatske će od 22. marta godine moći slobodno da putuju u sve zemlje članice Unije bez potrebnih viza, jer tada na snagu stupa odluka Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije da ukine vize za državljane Hrvatske.

Velika Britanija bila je poslednja od 25 zemalja članica EU koja je do prošle nedelje od putnika sa hrvatskim pasošem zahtevala vizu.

Istovremeno, državljani zemalja članica EU, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osim sa regulatornim pasošem, u Hrvatsku mogu ući i sa ličnom kartom. Bezvizni režim za Veliku Britaniju, kako je agenciji Beta potvrdila portparol hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija Ivana Crnić, odnosi se na turističke, poslovne i porodične posete u trajanju do maksimalno šest meseci.

Vize će, rekla je Ivana Crnić, i dalje biti potrebne za one koji u Britaniju putuju na duži rok ili se, pak, u toj zemlji žele zaposliti.

Od evropskih zemalja viza je još uvek potrebna za putovanje u Rusiju, Ukrajinu, Belorusiju, Moldaviju, Gruziju, Kazahstan ili Jermeniju.

Viza je putnicima koji dolaze iz Hrvatske potrebna za SAD, Kanadu, Australiju, Novi Zeland, Kinu, Indiju, Indoneziju, Kubu, Brazil, kao i za većinu zemalja Afrike i Bliskog istoka (Iran, Irak, Sirija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Avganistan, Kuvajt).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.