Harec: SAD obavestile Netanjahua o planu za napad na Iran

Izvor: Blic, 29.Jul.2012, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Harec: SAD obavestile Netanjahua o planu za napad na Iran

Savetnik za bezbednost SAD Tom Donilon obavestio je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua o "planu B " SAD za eventualni napad na iranska nuklearna postrojenja, objavio je danas izraelski dnevnik Harec (Haaretz).

Prema pisanju lista, Danilon je Netanjahua o planu američkih napada obavestio tokom njihovog sastanka pre dve nedelje u Vašingtonu.

"Donilon je objasnio da se SAD ozbiljno pripremaju za mogućnost da se pregovori sa Teheranom (o njegovom spornom nuklearnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << programu) završe u ćorsokaku, i za slučaj da bude neophodna vojna opcija", navodi Harec.

Na pitanje novinara Frans presa da prokomentariše pisanje Hareca, jedan izraelski zvaničnik je rekao da ne želi da komentariše diplomatske razgovore iza zatovrenih vrata, ali je i dodao da je tekst "pun grešaka".

Kandidat republikanske stranke za predsednika SAD, Mit Romni stigao je juče u posetu Izraelu, a danas treba da se sastane sa najvišim izraelskim zvaničnicima.

Romni je tokom predizborne kampanje oštro kritkovao aktuelnog predsednika SAD Baraka Obame zbog politike prema Iranu, i istakao da će, ukoliko bude izabran za predsednika, voditi mnogo oštriju politiku prema toj zemlji.

Izreal, koji se smatra jedinom nuklearnom silom u regionu, iranski nuklearni program vidi kao pretnju za sebe, pozivajući se na izjave iranskih visokih zvančnika, koji su u više navrata izjavili da Izrael treba zbrisati sa zemlje.

Najviši izraelski zvaničnici, medju kojima i Benjamin Netanjahu, su u više navrata pretili Teherau vojnom intervencijom, i izrazili sumnju kada je reč o efikasnosti sankcija uvednih Iranu.

Zapad optužuje Iran da je deo njegovog nuklearnog programa proizvodnja nuklearnog oružja, što Teheran odlučno odbacuje ističući da prpogram ima isključivo mirnodopske ciljeve.

Povezane vesti: Romni: Ne treba isključiti američki napad na Iran Jehuda Barak: Nuklearni Iran opasniji od izraelskog udara Iran ponovo preti Izraelu da će ga zbrisati s lica zemlje u slučaju napada Hamnei: Grom će se sručiti na Izrael ukoliko napadne Barak: Pristanak Irana ne isključuje napad Izraela

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.