Hapšenje guvernera Blagojevića svetska vest

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje guvernera Blagojevića svetska vest

ČIKAGO - Hapšenje demokratskog guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića, najnovija u nizu afera vezanih za političku korupciju u toj američkoj saveznoj državi, danas je jedna od udarnih vesti zapadnih medija. Iz Čikaga za RTV izveštava naš dopisnik Aleksandar Žigić.

Blagojević, potomak srpskih emigranata, i šef njegovog osoblja Džon Heris juče su uhapšeni zbog optužbi za korupciju, izvestili su mediji.

Tužilaštvo ih tereti za pokušaj prodaje upražnjenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << senatorskog mesta Baraka Obame onome ko najviše ponudi. Obama je pre nego što je u novembru izabran za predsednika SAD bio jedan od dvojice senatora koji predstavljaju Ilinois u Gornjem domu Kongresa.

Prema zakonima Ilinoisa, guverner Blagojević treba da odluči ko će zameniti Obamu u Senatu.

Prisluškivan

Tužilaštvo, koje tereti Blagojevića i da je tražio novac u zamenu za političke usluge, tvrdi da raspolaže čvrstim dokazima da je guverner nameravao da nezakonito izvuče dobit iz takve situacije.

Navodne dokaze prikupio je Federalni istražni biro (FBI), koji je tokom trogodišnje istrage prisluškivao guvernerove telefone u kući i kabinetu.

Novinarima su dostavljeni transkripti tih razgovora, u kojima Blagojević, uz dosta psovki, objašnjava da ne namerava da propusti priliku da izvuče korist iz imenovanja senatora koji bi nasledio Obamu.

Lodonski "Tajms" je objavio da je on, u snimljenim razgovorima, tražio donacije za narednu kampanju ili visok položaj u Obaminoj administraciji.

I Linkoln "se prevrće u grobu"

Šef FBI Robert Grant rekao je da su čak i iskusni agenti bili zapanjeni onim što je govorio guverner, posebno kada se ima u vidu da je Blagojević znao da je pod istragom zbog druge korupcionaške afere i da postoji mogućnost da ga prisluškuju, preneo je Bi-Bi-Si.

Blagojević je pre hapšenja rekao novinarima da nema šta da krije, jer je "sve što kaže u skladu sa zakonom".

"U mom životu nema mrlje. ako neko želi da prisluškuje moje razgovore, neka samo izvoli", kazao je guverner Ilinoisa.

Pored optužbi za korupciju, Blagojević je optužen i da je protivzakonito uskratio državnu pomoć listu "Čikago tribjun", pokušavajući da izdejstvuje smenu nekih urednika zbog niza kritičkih tekstova o njemu.

"Blagojević nas je doveo do dna... (Abraham) Linkoln se prevrće u grobu zbog takvog ponašanja", ocenio je tužilac Patrik Ficdžerald.

Dražava u najužoj konkurenciji

Kada su u utorak rano ujutro agenti FBI došli da ga uhapse, Blagojević ih je upitao: "Da li je ovo neka šala?" - preneo je "Tajms". Guverner je tokom dana pušten na slobodu pošto je platio kauciju. Iako je protiv njega podignuta optužnica, ostaće na položaju do izricanja presude.

Blagojevićevo hapšenje je samo najnoviji primer političke korupcije u Ilinoisu, preneo je "Glas Amerike".

Kablovska televizija Em-Es-En-Bi-Si podsetila je da su u toj državi u poslednjih 35 godina trojica guvernera završila u zatvoru: demokrate Oto Kerner i Den Voker i republikanac Džordž Rajan.

Blagojevićev prijatelj i donator Toni Rezak takođe je proglašen krivim za korupciju i sada čeka izricanje presude.

"Ako Ilinois nije najkorumpiranija država u zemlji, svakako je u najužoj konkurenciji", rekao je specijalni agent FBI Bob Grant.

Obama "ne zna" - alli je "tužan"

U medijima se, u vezi sa aferom, pominjalo i Obamino ime pošto je novoizabrani predsednik Blagojevićev sugrađanin i stranački kolega.

Dvojica ljudi su u prošlosti sarađivali: Obama je podržao Blagojevića tokom kampanje za guvernera Ilinoisa, a Blagojević je među prvima podržao Obamu kao demokratskog predsedničkog kandidata.

Obama se juče oglasio i rekao da nije bio u kontaktu s guvernerovim kabinetom i da nije znao šta se dešava.

"Kao i svi drugi građani Ilinoisa, tužan sam zbog vesti koja je stigla iz kancelarije federalnog tužilaštva", rekao je Obama.

Analitičari ne očekuju da će Blagojevićevo hapšenje naškoditi imidžu novog predsednika SAD.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.