Hanter Bajden se izjasnio da nije kriv za utaju poreza, pošto je propao sporazum o priznanju krivice

Izvor: VOA, 26.Jul.2023, 19:11

Hanter Bajden se izjasnio da nije kriv za utaju poreza, pošto je propao sporazum o priznanju krivice

Sin američkog predsednika Hanter Bajden izjasnio se da nije kriv po tačkama dveju optužnica za poresku utaju, nakon što je obustavljen sporazum o priznanju krivice. To se dogodilo pošto je postupajući sudija iskazao zabrinutost o odrednici koja se odnosi na optužnicu za posedovanje oružja. Ona se u delu američke javnosti tumači kao mnogo ozbiljnija. Tokom ročišta u sredu, došlo je do rasprave, da li bi ga sporazum sačuvao od budućih optužbi, što je zabrinulo sudiju Merielen Norajku, koju je na to mesto postavio bivši predsednik Donald Tramp. Takav ishod, kako javlja agencija Asošijeted pres, dovodi u pitanje zaključivanje višegodišnje istrage o poslovanju sina predsednika Džoa Bajdena. Hanter Bajden tereti se za utaju poreza u iznosu većem od 100.000 dolara zaprihode koji su 2017. i 2018. iznosili više od 1,5 miliona dolara. Sporazum koji je sklopio sa tužiocima trebalo je da mu omogući uslovnu kaznu u trajanju od dve godine. Međutim, Hanter Bajden je u junu optužen za nezakonito posedovanje vatrenog oružja – revolvera Kolt kobra. Pristao je na sporazum sa nadležnima – što je doprinelo da se ne izjasni o krivici za zločin. Prema odredbama sporazuma, sve dok ga se bude pridržavao, slučaj ne bi bio zabeležen u njegovom dosijeu. U suprotnom, dogovor bi bio poništen. Za optužbe kojima se tereti – maksimalna propisana zatvorska kazna iznosi deset godina. Federalne optužbe protiv Hantera Bajdena su rezultat istrage Dejvida Vajsa, saveznog tužioca u državi Delaver, koga je imenovao tadašnji republikanski predsednik Donald Tramp. Hanter Bajden je godinama u središtu neumoljivih napada bivšeg predsednika Donalda Trampa i njegovih republikanskih saveznika, koji su ga optužili za krivična dela u poslovanju, koja se, između ostalog, odnose na Ukrajinu i Kinu. Hanter je radio kao lobista, pravnik, investicioni bankar i umetnik, i javno je iznosio detalje svoje borbe sa zavisnošću od droge. U svojim memoarima iz 2021. godine, pisao je o svojoj borbi sa zavisnošću, uključujući upotrebu krek kokaina i alkoholizam. 2014. godine je otpušten iz rezervnog sastava američke mornarice pošto je testiran pozitivan na kokain.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutknja odbila nagodbu sa tužiocima, Bidenov sin izjasnio se da nije kriv

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Jul.2023

Sporazum sa tužiocima u kojem je sin američkog predsjednika Joea Bidena, Hunter, trebalo da se izjasni krivim za porezne optužbe i prizna prekršaj sa oružjem, propao je na sudu, prenosi BBC. Očekivalo se da će sporazum o priznanju krivice, o kojem se pregovaralo nekoliko sedmica, poštedjeti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.