Gutereš traži vaskrs mirovnih pregovora u Jemenu

Izvor: Blic, 13.Feb.2017, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gutereš traži "vaskrs" mirovnih pregovora u Jemenu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je zaraćene strane u Jemenu da "vaskrsnu" mirovne pregovore, kako bi se okončale patnje civila, prenosi AFP.

- Kao što znate ja sam katolik, a katolici veruju u vaskrs. Tako, da ako su pregovori mrtvi, oni mogu da vaskrsnu. A verujem da to mogu iz jednog jednostavnog razloga, a to je patnja civila u Jemenu - rekao je Gutereš novinarima, tokom posete prestonici Saudijske Arabije i dodao da mu "tolika patnja stvarno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slama srce".

Kako se navodi, hiljade ljudi je poginulo u Jemenu, a milioni njih se bore sa glađu, skoro dve godine nakon što je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom podržala jemensku vladu i zaustavila Huti pobunjenike, koje podržava Iran.

Huti su saveznnici nekadašnjih pripadnika bezbednosnih snaga, lojalnih bivšem predsedniku Ali Abdulahu Salehu.

Do sada je propalo sedam primirja izmedju pobunjenika i vlade, a UN stalno pozivaju na prekid vatre kako bi mogle da dostave humanitarnu pomoć.

Gutereš je u Saudijsku Arabiju doputovao iz Turske, a sutra će biti u Dubaiju gde će prisustvovati Samitu svetskih vlada tokom turneje po regionu, navodi francuska agencija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.