Guteres: Svet će izgubiti kočnicu za nuklearni rat

Izvor: RTS, 01.Avg.2019, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guteres: Svet će izgubiti kočnicu za nuklearni rat

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izrazio je zabrinutost zbog porasta tenzija između država koje poseduju nuklearno naoružanje, upozoravajući da će, istekom važenja ugovora o raketama srednjeg dometa (INF) u petak, "svet izgubiti kočnicu za nuklearni rat koja je od neprocenjive vrednosti".
"Ovo će verovatno povećati, a ne smanjiti pretnju koju predstavljaju balistički projektili", rekao je Antonio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Guteres novinarima.

Naglasio je da bi države trebale da tragaju za novim dogovorom o međunarodnoj kontroli naoružanja. 
Dodao je da snažno ohrabruje SAD i Rusiju da produže važenje takozvanog saporazuma "novi start" kako bi obezbedili stabilnost i vreme za pregovore o budućim merama kontrole naoružanja, prenosi Rojters.
Guteres je naglasio i da je uznemiren zbog rastućih ekonomskih tenzija između SAD i Kine. 
Generalni sekretar UN je upozorio na mogućnost stvaranja dva konkurentska bloka – svakog sa sopstvenom dominantnom valutom, trgovinskim i finansijskim pravilima, sopstvenim internetom i strategijom za veštačku inteligenciju, kao i sa suprotstavljenim geopolitičkim i vojnim stanovištima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gutereš pozvao Rusiju i SAD da produže ugovor o raketama srednjeg dometa

Izvor: Vostok.rs, 02.Avg.2019, 12:20

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je Rusiju i SAD da produže ugovor o raketama srednjeg dometa START 3. On je argumentovao svoj stav zabrunutošću rastom napetosti između nuklearnih država. . „Zabrinut sam porastom napetosti između nuklearnih sila. Sporazum o raketama srednjeg i...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.