Gutereš pozvao Rusiju i SAD da produže ugovor o raketama srednjeg dometa

Izvor: Vostok.rs, 02.Avg.2019, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gutereš pozvao Rusiju i SAD da produže ugovor o raketama srednjeg dometa

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je Rusiju i SAD da produže ugovor o raketama srednjeg dometa START 3. On je argumentovao svoj stav zabrunutošću rastom napetosti između nuklearnih država.
„Zabrinut sam porastom napetosti između nuklearnih sila. Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa je epohalan dogovor koji je pomogao da se napravi ravnoteža u Evropi i završi hladni rat. Kada on sutra istekne, mir će izgubiti neprocenjivo sredstvo protiv nuklearnog rata“, rekao je Gutereš novinarima. On je dodao da dve države treba da izbegavaju  situacije koje vode ka destabilizaciji, kao i da treba hitno da se dogovore o novom jedinstvenoim  putu međunarodne kontrole naoružanja. On je naglasio da „snažno ohrabruje SAD i Rusiju da produže važenje takozvanog START-3 kako bi se obezbedila stabilnost i vreme za pregovore o budućim merama kontrole naoružanja.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

NATO odbio predlog Rusije da se uvede moratorijum na raposređivanje raketa

Izvor: Vostok.rs, 02.Avg.2019

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbio je predlog Rusije da se uvede moratorijum na raposređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa uz obrazloženje da bi takav dogovor bio "nepouzdan". . „Takav predlog je nepouzdan. Ne postoji nikakvo poverenje po pitanju uvođenje moratorijuma na rakete...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.