Grupa bivših svetskih lidera protiv aneksije Zapadne obale

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jul.2020, 10:55

Grupa bivših svetskih lidera protiv aneksije Zapadne obale

Grupa bivših svetskih lidera apelovala je na evropske lidere da i dalje vrše pritisak na Izrael protiv aneksije delova Zapadne obale pošto ta zemlja nije ništa preduzela 1. jula iako je tako bilo najavljeno.

Eldersi, grupa koju je 2007. godine osnovao Nelson Mandela, je u pismima liderima Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Evropske unije navela da bi trebalo da upozore Izrael na negativne političke i ekonomske posledice po bilateralne i regionalne odnose.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je navela grupa koju predvodi bivša predsednica Irske Meri Robinson sa Mandelinom udovicom Grasom Mišel i bivšim sekretarom UN Ban Ki–Munom, kao kopredsednicima, aneksija je "fundamentalno suprotna dugoročim interesima i izraelskog i palestinskog naroda".

Oni su ocenili da aneksija "neće umanjiti buduće palestinske zahteve za samoopredeljenjem već će uništavanjem nada za kompromis o dve države povećati rizik od budućeg nasilja u jednom od najzapaljivijih regiona u svetu".

Eldersi su pozvali lidere EU da razmotre Sporazum o pridruživanju s Izraelom ako aneksije bude u bilo kom obliku.

Takođe su podsetili na "istorijsku i obavezujuću odgovornost" Velike Britanije kao kolonijalne sile u Palestini pre 1948. godine.

Uz protivljenje aneksiji grupa je ponovila podršku izraelskim i palestinskim braniocima ljudskih prava i aktivistima, rekavši da je "potrebno da njihovi glasovi budu zaštićeni i pojačani u ovo izazovno vreme".

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao da će proces aneksije početi u sredu i da želi da anektira teritoriju Zapadne obale u skladu sa bliskoistočnim planom predsednika SAD Donalda Trampa.

Međutim, izraelski ministar Ofir Akunis rekao je da je proces aneksije odložen i da se i dalje radi na finalnim detaljima s američkim zvaničnicima. On je izrazio očekivanje da će aneksija početi kasnije ovog meseca.

Netanjahu je najavio aneksiju svih jevrejskih naselja i doline Jordan što čini oko 30 procenata teritorije Zapadne obale okupirane u ratu 1967. godine.

Na osnovu rešenja po modelu dve države koje podržava Savet bezbednosti UN i veliki deo međunarodne zajednice predviđa se nezavisna palestinska država na čitavoj teritoriji Zapadne obale i u pojasu Gaze uz razmenu teritorija.

Palestinci žele da istočni jerusalim ude glavni grad njihove države ali o budućnost Jerusalima se smatra pitanjem o kome će se odlučiti za pregovaračkim stolom.

Na osnovu Trampovog plana Palestinci bi mogli da osnuju nepovezanu državu sa ograničenom autonomijom na preostalim nepovezanim delovima Zapadne obale i uz razmenu teritorija.

Oni su u potpunosti odbacili Trampov plan označivši ga proizraelskim.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Grupa bivših svetskih lidera protiv aneksije Zapadne obale

Izvor: Beta, 04.Jul.2020

Grupa bivših svetskih lidera apelovala je na evropske lidere da i dalje vrše pritisak na Izrael protiv aneksije delova Zapadne obale pošto ta zemlja nije ništa preduzela 1. jula iako je tako bilo najavljeno.Eldersi, grupa koju je 2007. godine osnovao Nelson Mandela, je u pismima liderima Francuske,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.