Gorbačov veruje u mogućnost stvaranja novog SSSR-a

Izvor: RTS, 14.Dec.2016, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorbačov veruje u mogućnost stvaranja novog SSSR-a

Poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov smatra da se u granicama bivšeg SSSR-a može pojaviti nova savezna država.
"Smatram da može biti novog SSSR-a. U ranijim granicama i u istom sastavu na dobrovoljnoj osnovi", rekao je Mihail  Gorbačov i dodao da sa sebe skida "deo odgovornosti"“ za raspad Sovjetskog Saveza, jer se borio za njega do kraja.

Prema njegovom mišljenju, na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << događaje je uticao niz faktora, uključujući puč Državnog komiteta za vanredne situacije u avgustu 1991. godine i specifičnost karaktera prvog predsednika Rusije Borisa Jeljcina, prenosi Sputnjik.
Kako ocenjuje Gorbačov, Jeljcin jednostavno "nije razumeo da je njegova uloga važna i da nije u tome šta je on počeo da radi - počeo je jednostavno da se bori protiv centra Saveza". Zato pokušaj stvaranja jedinstvene nacije nije uspeo u SSSR-u i morali su da pristanu na Rusiju. Gorbačov je odbacio verziju da je do raspada dovela perestrojka.
"Tako misliti bila bi velika istorijska greška. Tokom perestrojke zemlja je krenula putem slobode i demokratije. On se pokazao teškim. Teži nego kad smo na početku krenuli. Međutim, on je, bio sam i ostao uveren, bio nepovratan", rekao je Gorbačov.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.