Izvor: Blic, 13.Dec.2016, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispovest Gorbačova: Kako je propala POSLEDNJA IMPERIJA EVROPE

Bivši lider Sovjetskog saveza (SSSR) Mihail Gorbačov optužio je Zapad da provocira Rusiju i rekao da je SSSR pala 1991. godine zbog "izdaje".

Na Zapadu Gorbačova mnogi vide kao heroja jer je dao slobodu državama Istočne Evrope. U njegovoj domovini mnogi ga smatraju liderom koji je izgubio imperiju.

Gorbačov je dao intervju za BBC u kojem je govorio o poslednjim trenucima SSSR, ali i o današnjoj situaciji u Rusiji.

"Ono što se desilo SSSR je bila moja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << drama i drama za svakog ko je živeo u njoj", rekao je on.

Na dan 21. decembra 1991. godine večernje vesti na držvanoj ruskoj televiziji počele su dramatičnom objavom: "Dobro veče. Ovo su vesti. SSSR više ne postoji...".

Nekoliko dana ranije lideri Rusije, Belorusije i Ukrajine sreli su se kako bi formirali Zajednicu nezavisnih država. Ubrzo je još osam sovjetskih republika rešilo da im se pridruži.

Zajedno su se suprotstavili Gorbačovu: Lideru koji se borio da održi republike na okupu.

"Iza naših leđa došlo je do izdaje. Iza mojih leđa. Palili su celu kuću da bi mogli da zapale cigaretu. Samo da dobiju moć. Nisu mogli da dođu do nje demokartskim putevima. Zato su počinili zločin. To je bio državni udar", rekao je on.

Gorbačov je 25. decembra podneo ostavku na mesto predsednika Sovjetskog saveza.

"Bili smo na putu da počnemo građanski rat i želeo sam to da sprečim. Raskol u društvu i državi kao što je bila naša, punoj oružja doveo bi do mnogobrojnih žrtava i uništenja. Nisam mogao to da dopustim samo da bih zadržao moć. Silazak s vlasti je bila moja pobeda. Rastužuje me to što ljudi ne shvataju dovoljno šta sam ja hteo da postignem i šta sam zaista učinio", ispričao je Gorbačov.

Putin sve zna, radi kako hoće

On je u intervjuu govorio i o današnjoj situaciji u Rusiji, za koju kaže da u njoj i dalje ne vlada potpuna sloboda i uputio indirektne kritike na račun predsednika Vladimira Putina.

Kako kaže, on i Putin imaju različito mišljenje o mnogim stvarima i retko kada ga predsednik Rusije pita za mišljenje.

"On sve zna. Svako radi stvari na svoj način. To je život", kaže Gorbačov.

On je izjavio da su birokrate uzele nacionalno bogatstvo i počele da stvaraju korporacije.

Kritikovao je pritom jednog od Putinovih najbližih saradnika Igora Sečina, šefa Rosnjefta, za koga kaže da želi da utiče na državne vlasti.

Gorbačov nema lepe reči ni za Zapad, koji optužuje da "provocira Rusiju".

"Zapadni mediji su, siguran sam, dobili specijalne instrukcije kako bi diskreditovali Putina i otarasili ga se. Ne fizički, već da ga primoraju da se povuče. Međutim, njegova popularnost u Rusiji je sada 86 odsto i raste", kaže Gorbačov.

Što se tiče Donalda Trampa, izabranog predsednika SAD, Gorbačov kaže da ga nije upoznao i da ne može da sudi o njegovim stavovima. On je rekao da je zanimljivo da su svi u Rusiji bili ubeđeni da će demokarte da pobede.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Gorbačov veruje u mogućnost stvaranja novog SSSR-a

Izvor: RTS, 14.Dec.2016, 12:42

Poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov smatra da se u granicama bivšeg SSSR-a može pojaviti nova savezna država. . "Smatram da može biti novog SSSR-a. U ranijim granicama i u istom sastavu na dobrovoljnoj...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.