Gejm i Novoselov dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

Izvor: Blic, 05.Okt.2010, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gejm i Novoselov dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

Holanđanin Andre Gejm i Britanac ruskog porekla Konstantin Novoselov dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku za "revolucionarne eksperimente na dvodimenzionalnom materijalu grafenu", saopštio je danas u Stokholmu Komitet za dodelu Nobelove nagrade.

AKomitet je naveo da su dvojica naučnika dokazala da izuzetno tanka karbonska ploča, debljine svega jednog atoma, ima izvanredne osobine iz domena kvantne fizike", prenele su agencije.

Gejm je holandski državljanin, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dok Novoselov ima dvojno, britansko i rusko državljanstvo. Obojica rade na Univerzitetu u Mančesteru.

Nagrada za fiziku, u iznosu 1,5 miliona dolara, je druga objavljena Nobelova nagrada za ovu godinu.

Nobelovu nagradu za medicinu osvojio je pionir vantelesne oplodnje Robert Edvards.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.