Izvor: Blic, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska nevladina organizacija optužena za pokušaj otmice dece

Francuske vlasti oštro su osudile akcije francuske nevladine organizacije "Zojina barka”, koju vlasti u Čadu optužuju za pokušaj otmice dece, prenose danas francuski mediji.



Sedamnaest Evropljana, od kojih devet Francuza, nalaze se u pritvoru u Čadu u očekivanju optužnice zbog pokušaja da ilegalno prevezu u Francusku 103 deteta iz istočnog Čada.

Predsednik Nikola Sarkozi, koji je poverio ovo osetljivo pitanje državnom sekretaru za pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ljudskih prava, Rami Jad, ocenio je juče ovu operaciju nevladine organizacije "ilegalnom i neodgovornom”, posle telefonskog razgovora za predsednikom Čada, Idrisom Debijem.

Iz sale za krizne sastanke u Ministarstvu spoljnih poslova Jad je objasnila da su francuske vlasti, a pogotovo njene diplomatske službe, "sve učinile” kako bi sprečile operaciju ove organizacije.

Predstavnici asocijacije "Zojina barka", koji su u pritvoru zbog pokušaja prebacivanja 103 deteta iz Čada i Darfura, brane se da nisu imali nikakvu zabranu od Ke d'Orseja.

"Stav 'Zojine barke' je jasan: nije bilo nikakve zabrane od strane Ke d'Orseja", izjavio je advokat asocijacije, Žilber Kolar.

Od devet Francuza koje vlasti u Čadu optužuju za otmicu dece, šestoro su pripadnici ove organizacije, a troje francuski novinari. Međunarodna organizacija "Reporteri bez granica” zatražila je njihovo puštanje na slobodu.

Među pritvorenim Evropljanima je i sedam Španaca, članova posade aviona koji je iznajmljen za prebacivanje dece u Francusku.

Uhapšen je i belgijski pilot, Žak Vilmar, koji je prebacio jedan broj dece sa granice Čada i Sudana u Abeše, grad na istoku zemlje, odakle je trebalo da budu prebačeni u Francusku.

Predsednik Čada, Idris Debi, obećao je da će pripadnici francuske organizacije biti "oštro kažnjeni”.

Predsednik Čada je optužio Francuze da su hteli da decu predaju mreži pedofila i trgovaca ljudskim organima.

Organizacija se brani da im je glavni cilj bio da prebace siročad iz zona u kojima su im ugroženi životi, navodeći da su mnoga deca bolesna. Predstavnici UNESKA u Čadu su, međutim, izjavili da veliki broj ove dece ima roditelje i da su u dobrom zdravstvenom stanju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.