Finska policija počela istragu u Sloveniji o aferi Patria

Izvor: Blic, Beta, 26.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finska policija počela istragu u Sloveniji o aferi Patria

Finska policija je u saradnji sa slovenačkim kolegama izvela prve kućne istrage kod osumnjičenih u aferi "Patria" u Sloveniji. Finski istražitelji su doputovali u Sloveniju u utorak, a prve istrage su sprovedene juče i predstavljaju završni čin istrage u celom slučaju.

Afera "Partia" je izbila u javnost nakon što je finska državna televizija YLE objavila reportažu svog novinara, koji je konstatovao sumnjive poslove u narudžbi oklopnih vozila finskog proizvođača "Patria" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za slovenačku vojsku, i pritom za korupciju optužio i tadašnjeg premijera Janeza Janšu.

Prema navodima u emisiji tadašnji slovenački premijer je za zaključenje posla primio višemilionski mito u evrima.

Finski i slovenački istražitelji su obavili istrage i u Ministarstvu odbrane, kao i u firmama Kolesnik i Rotis koje su učestvovale u tom poslu.

"Nezvanične informacije govore da akcija nije bila usmerena samo prema vrhu osumnjičenih, već da su meta bili i pomoćnici u sprovođenju krivičnih dela", konastatuje ljubljanski list Dnevnik.

U septembru prošle godine je finska televizija objavila izjavu glavnog finskog istražitelja Kaj Erika Bjergvista, koji je rekao da finska policija "zna da je novac išao u Austriju, i da sumnjaju da je odatle deo tog novca predat vašim zvaničnim licima u Sloveniji".

Slovenačka javnost s pažnjom prati vesti o istrazi, jer su se u štampi nedavno pojavile izjave zvaničnika, koji su tvrdili da se može desiti zastare neka u nizu izvršenih krivičnih dela u slučaju Patria.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.