Fatah al Islam preuzeo odgovornost za napade u Bejrutu

Izvor: Blic, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fatah al Islam preuzeo odgovornost za napade u Bejrutu

Ekstremistička grupa Fatah al Islam preuzela je danas odgovornost za nedavne bombaške napade u hrišćanskoj i sunitskoj četvrti Bejruta i zapretila novim akcijama.

Libanska vojska je, u međuvremenu, dobila odobrenje vlade da potpuno uništi islamske ekstremiste u izbegličkom logoru na severu zemlje, protiv kojih se bori već treći dan.

"Grupa hrabre braće džihadista je u protekla dva dana postavila i aktivirala dve eksplozivne naprave u srcu Bejruta", navedeno je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saopštenju grupe za koju se veruje da je povezana sa Al Kaidom. "Upozorili smo vladu i održaćemo reč... Zapalili smo i ponovo ćemo zapaliti srce Bejruta", poručeno je u tekstu dostavljenom Rojtersu, čija autentičnost još nije proverena. Vlada libanskog premijera Fuada Siniore dozvolila je vojsci da "dokrajči" pripadnike grupe Fatah al Islam u izbegličkom logoru Nahr al-Bared, blizu lučkog grada Tripolija, javio je AP.

Najkrvaviji sukobi u Libanu od građanskog rata u toj zemlji, od 1975. do 1990. godine, ušli su u treći dan, a libanski tenkovi i artiljerija nastavili su da granatiraju logor, u kojem je zarobljeno oko 40.000 palestinskih izbeglica. U obračunima koji traju od nedelje ubijeno je najmanje 20 ekstremista, 32 vojnika i 27 civila, a ranjeno više od 200 ljudi. Lekarske ekipe u logoru zatražile su obustavu vatre, navodeći da tela poginulih i ranjenih leže po ulicama. Fatah al Islam nastao je u novembru 2006, kada se odvojio od organizacije Fatah al intifada, koju podržava Damask. Sirija je juče porekla optužbe libanskih zvaničnika da je povezana s tom grupom, naglasivši da je pokušala da uhapsi njene lidere, čak i preko Interpola. "Mi odbacujemo tu orgnizaciju, ona ne služi palestinskom cilju i ne radi za oslobođenje Palestine", rekao je šef sirijske diplomatije Valid Mualem. I pokret Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa osudio je ekstremiste u Libanu, naglasivši da Fatah al Islam nema nikakve veze sa Fatahom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.