Izvor: Politika, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa bez zajedničkog stava

Specijalno za "Politiku" od dopisnika Tanjuga
Brisel – Članice Evropske unije još nemaju zajednički stav o budućem statusu Kosova i Metohije zbog "različitih osetljivosti" koje postoje među njima prema tom pitanju, ocenio je jedan visoki zvaničnik portugalskog predsedništva na brifingu u Briselu posvećenom samitu šefova država ili vlada EU održanom u petak u Briselu. "Različite osetljivosti nas sprečavaju da zauzmemo zajednički stav 'za' ili 'protiv' nezavisnosti Kosova", >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izjavio je generalni sekretar portugalskog ministarstva spoljnih poslova Fernando d'Oliveira Neveš.

"S druge strane, uspeli smo da pronađemo zajedničku dodirnu tačku između svih članica, a to je dogovor o misiji EU. To nas je iznenadilo, jer se nismo nadali da ćemo uspeti da postignemo jedinstvo o tom pitanju", istakao je portugalski zvaničnik.

Dogovor o slanju misije EU je jedna od ključnih tačaka na kojima su insistirali ministri spoljnih poslova evropskih članica Kontakt grupe – Francuske, Velike Britanije, Italije i Nemačke.

U pismu Francuza Bernara Kušnera, Britanca Dejvida Milibenda, Italijana Masima d'Aleme i Nemca Franka-Valtera Štajnmajera upućenom pre prošlonedeljnih sastanaka Saveta ministara i samita EU – a u koje je imao uvid Tanjug u Briselu – istaknuto je više ključnih ciljeva za koje je Unija trebalo da se založi u zaključcima na samitu.

Većina tih ciljeva je i ostvarena: protivljenje nastavku pregovora o statusu, preuzimanje glavne uloge u rešavanju statusa, pokretanje konkretnih koraka ka tome kroz dogovor o slanju misije EU, te poruka Srbiji da će njen put ka EU biti ubrzan.

S druge strane, pritisak "velike četvorke" EU nije urodio plodom u dva slučaja: nije prihvaćen zahtev da se "hitno" reši status Kosmeta, te nije prihvaćen predlog ovih zemalja da se za slanje misija EU kao osnov uzme Rezolucija Saveta bezbednosti 1244.

U oba slučaja, EU nije uspela da postigne jedinstvo, a najjače protivljenje po tim pitanjima je iskazao Kipar.

Ambasador Neveš se na brifingu u Briselu inače osvrnuo i na pregovarački proces pod okriljem "trojke" i ocenio da je "činjenica da smo od početka govorili da se radi o pregovorima o 'nezavisnosti Kosova' prejudicirala razvoj čitavog procesa".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.