Egipatska Al Kaida podržala Islamsku državu

Izvor: RTS, 10.Nov.2014, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipatska Al Kaida podržala Islamsku državu

Egipatski džihadisti iz organizacije Ansar Beit el Makdeš, koji su prethodno bili povezani sa Al Kaidom, priklonili su se Islamskoj državi. U međuvremenu, Teheran je saopštio da će pomoći Iraku borbi protiv džihadista.

U audio snimku grupe emitovanom na društvenoj mreži Tviter navodi se da organizacija Ansar Beit el Makdeš proglašava lojanost prema kalifu Islamske države kojoj se pokoravaju, prenosi Beta.

Ta džihadistička grupa, čiji naziv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << znači "Pobednici Jerusalima", preuzela je u nekoliko navrata odgovornost za napade na egipatske snage bezbednosti posle smene islamističkog predsednika Muhameda Morsija.

Oni navode da namerno napadaju egipatske snage u želji da se osvete zbog represije vlasti nad proislamističkim demonstrantima.

Portparol egipatskog Ministarstva unutrašnjih poslova Hani Abdel Latif izjavio je da današnja najava džihadista, čije je sedište u Sinaju, neće promeniti stav vlasti koje će nastaviti svoju borbu protiv islamista.

Islamska država proglasila je kalifat na teritoriji severnog dela Iraka i Sirije, koju je zauzela u junu ove godine.

U međuvremenu, vlada u Teheranu je saopštila da stoji na raspolaganju iračkim vlastima u borbi protiv džihadista. "Iran je spreman da stavi na raspolaganje Iraku sva svoja sredstva", rekao je potpredsednik Irana Ešak Džahangiri.

Iranske vlasti su odbile da se pridruže međunarodnoj koaliciji u vazdušnim napadima protiv IS, već zagovaraju regionalnu podršku vladama Iraka i Sirije, čije su velike delove teritorije osvojili džihadisti IS-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.