EVROPSKI SUD ODLUČIO: Poslodavci imaju pravo da zabrane nošenje hidžaba na radnom mestu

Izvor: Press, 15.Mar.2017, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVROPSKI SUD ODLUČIO: Poslodavci imaju pravo da zabrane nošenje hidžaba na radnom mestu

Zabrana mora biti zasnovana na internim pravilima kompanije o "neutralnom odevanju", a ne na željama klijenata. Ovo su prvi takvi slučajevi pred Evropskim sudom pravde
Poslodavci mogu zabraniti radnicima da nose "vidljiva politička, ideološka ili religijska obeležja", uključujući hidžab, odlučio je danas Evropski sud pravde.

Međutim, kako se dodaje u odluci, zabrana mora biti zasnovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << na internim pravilima kompanije o "neutralnom odevanju", a ne na željama klijenata. 
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Sud je doneo odluku u slučajevima dve žene zaposlene u Belgiji i Francuskoj, koje su otpuštene jer su odbile da skinu marame koje neke muslimanke nose.

Pitanje nošenja marame na radnom mestu je sporno u nekoliko evropskih država, posebno Francuskoj, koja pridaje veliki značaj odvajanju državnih i verskih institucija. U toj državi sve više pristalica ima ekstremno desničarska stranka Nacionalni front koja se protivi imigraciji, javlja Reuters.


Foto: Pixabay, Ilustracija


Ovo su prvi takvi slučajevi pred Evropskim sudom pravde.

Sud je razmatrao slučaj jedne Belgijanke koja je radila kao recepcionerka za firmu G4S Secure Solutions. Ta firma ima generalnu zabranu nošenja verskih ili političkih simbola.

Slučaj iz Francuske se odnosi na savetnicu u IT kompaniji kojoj je rečeno da skine maramu nakon žalbi klijenta.

Ova odluka se donosi dan pre holandskih parlamentarnih izbora na kojima dominiraju pitanja imigracije i integracije.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.