EU zabrinuta zbog turske ofanzive u Siriji

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jan.2018, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU zabrinuta zbog turske ofanzive u Siriji

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izrazila je danas "izuzetnu zabrinutost" zbog vojne operacije koju vodi turska vojska protiv kurdskih boraca na severu Sirije.

"Izuzetno sam zabrinuta", rekla je Federika Mogerini na konferenciji za novinare i dodala da će o tome razgovarati s turskim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ministrom za evropska pitanja Omarom Čelikom koji će ove nedelje boraviti u Briselu.

Prema njenim rečima, pristup humanitarnoj pomoći mora da bude garantovan kao i da stanovništvo ne bude ugroženo zbog vojnih aktivnosti na terenu.

Mogerinijeva je rekla da sve vojne aktivnosti treba da budu uperene protiv džihadista Islamske države.

"Ima još nešto što me mnogo zabrinjiva a to su druge vojne aktivnosti u Siriji koje bi mogle ozbiljno da ugroze nastavak mirovnih pregovora", dodala je visoka zvaničnica EU.

Turska vojska je u subotu krenulu u vazdušnu i kopnenu ofanzivu u Afrinu, na severu Sirije, gde gađa položaje kurdskih boraca koje smatra povezanim sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK). Ta partija je označena kao teroristička u Turskoj.

Kurdski borci su deo koalicije koja ima podršku SAD i koja gađa položaje džihadista u Siriji.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.