Slovenija spremna da prizna Palestinu kao državu

Izvor: B92, 22.Jan.2018, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija spremna da prizna Palestinu kao državu

Brisel -- Slovenija želi uskoro da prizna Palestinu kao nezavisnu državu, izjavio je šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec.

"Svi (druge zemlje članice EU) podržavaju slovenački pristup koji će se dogoditi ako parlament usvoji predlog za priznanje palestinske države", rekao je Erjavec u izjavi za POP TV.

Erjavec je govorio u Briselu gde je u poseti evropskim institucijama danas bio palestinski predsednik Mahmud Abas koji je zatražio od svih članica EU da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priznaju Palestinu kao državu.

Devet zemalja EU je zvanično priznalo Palestinu. Jedina zemlja koja je to učinila u sastavu Unije je Švedska, dok su ostale to učinile pre članstva. Te zemlje su Češka, Slovačka, Madjarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar.

Spoljnopolitički odbor slovenačkog parlamenta će se sastati u Ljubljani 31. januara na kojem će razmotriti predlog o priznavanju Palestine i proslediti ga parlamentu na usvajanje. Glasanje bi moglo da bude u martu ili aprilu.

"(Slovenačkim) priznavanjem države Palestine, bi se ojačala pozicija Palestinaca u mirovnom procesu na Bliskom istoku", dodao je Erjavec koji je danas imao bilateralni sastanak sa Abasom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.