Abas pozvao EU da brzo prizna Palestinu kao nezavisnu državu

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jan.2018, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abas pozvao EU da brzo prizna Palestinu kao nezavisnu državu

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je danas Evropsku uniju da "brzo" prizna Palestinu kao nezavisnu državu izražvajući spremnost za nastavak mirovnih pregovora sa Izraelom, javila je agencija Frans pres.

"Zaista smatramo EU pravim partnerom i prijateljem i zbog toga pozivamo zemlje članice Unije da brzo priznaju Palestinu kao državu", rekao je Abas u Briselu gde traži podršku od evropskih institucija posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Prema njegovim rečima, priznavanje palestinske države bi ohrabrilo palestinski narod da ima "nadu u mir".

"Uprkos preprekama na našem putu, odlučni smo da nastavimo pregovore jer smatramo da je to jedini način napretka ka pronalasku rešenja i postizanju mira", rekao je Abas.

Palestinu kao državu zvanično je priznalo devet članica EU - Švedska, Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar.

Abas je danas razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, koja mu je ponovila da se EU zalaže za rešenje po principu dve države, sa Jerusalimom kao glavnim gradom i Izraela i Palestine.

Mogerini i Abas razgovaraju danas o dvodržavnom rešenju

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini razgovaraće danas u Briselu sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom o podršci dvodržavnom rešenju u Izraelu i palestinskim teritorijama.

Mogerini je rekla da EU radi na podršci međunarodnom okviru koji će pratiti direktne pregovore, uprkos odluke SAD da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim, koji Palestinci vide kao svoju buduću prestonicu, razbio je međunarodni konsenzus o najboljem načinu za napredak u mirovnim sporazuma na Bliskom istoku.

Kako je navela, "jedino pragmatično i realistično rešenje za Jerusalim treba da se izrodi iz direktnih pregovora.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Abas dobio PODRŠKU EVROPSKE UNIJE da Istočni Jerusalim bude prestonica PALESTINE

Izvor: Blic, 22.Jan.2018

Šef EU za spoljnu politiku Federika Mogerini uverila je palestinskog predsednika Mahmuda Abasa na sastanku u Briselu da EU podržava njegovu ambiciju da Istočni Jerusalim bude prestonica palestinske države...Abas je apelovao na zemlje EU da odmah priznaju palestinsku državu, ističući da to neće...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.