Dvoje srpskih državljana sa kruzera ipak o svom aranžmanu stižu u Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2020, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvoje srpskih državljana sa kruzera ipak o svom aranžmanu stižu u Srbiju

Ministarstvo spoljnih poslova upoznalo je dvoje srpskih državljana, putnika na brodu Diamond Princess, sa mogućnošću evakuacije specijalnim letom koji je organizovala Vlada Italije, kao i uslovima i načinu pod kojim bi ova evakuacija bila organizovana. I pored toga, srpski državljani, doneli su odluku da se u Srbiju, nakon okončanja karantina, vrate komercijalnim letom u svom aranžmanu i uz pomoć kompanije Princess Cruises. Ovo dvoje putnika još uvek čeka rezultate medicinskih testova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Kada je reč o 12 državljana Srbije – članova posade na brodu Diamond Princess, petoro je i dalje u izolaciji, a dvoje njih koji su ranije testirani na korona virus dobili su potvrdu da su negativni. Bez obzira na to što među njima nema zaraženih korona virusom, i dalje stoji odluka uprave broda od 18. februara, da će svim članovima posade biti produžen karantin za dodatnih 14 dana, a pošto svi putnici napuste brod.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Japana, od ukupno 2.404 testiranih osoba na brodu Diamond Princess, do sada je registrovano 542 pozitivnih, od čega je 254 asimptomatična slučajeva.

Kompanija Princess Cruises, je 18. februara svim putnicima na brodu distribuirala informacije o specijalnim letovima organizovanim od pojedinih država u cilju povratka njihovih građana, među kojima je i Italija koja je ponudila mogućnost evakuacije naših državljana.

Tom prilikom im je skrenuta pažnja da će samo oni putnici za koje je potvrđeno da nisu zaraženi korona virusom moći da se iskrcaju, te da će svako ko je negativno testiran dobiti dokument Službe za karantin Jokohame, kojim im se dozvoljava iskrcavanje i koji sadrži rezultat poslednjeg testa. Istovremeno, svim putnicima je naglašeno da nema garancija da ovaj dokument bude prihvaćen od komercijalnih avio kompanija. S tim u vezi, svi putnici koji ne budu iskoristili mogućnost evakuacije nekim od specijalnih letova, kompanija će obezbediti smeštaj u posebnom hotelu do transfera na odabrani komercijalni let.

Iskrcavanje putnika najkasnije do 21. februara 

Japanski mediji prenose da se iskrcavanje prvih 500 putnika može očekivati već tokom današnjeg dana, te da je okončanje iskrcavanja preostalih putnika planirano zaključno sa 21. februarom.

Ambasada Srbije u Tokiju će nastaviti da prati situaciju na brodu Diamond Princess, te pružati svu potrebnu podršku srpskim državljanima (kako putnicima tako i članovima posade), kao i državljaninu Crne Gore koji je takođe jedan od članova posade ovog broda.

AP navodi da se i dalje čekaju rezultati za neke putnike, koji su testirani na koronavirus, od kojeg je obolelo više desetina hiljada ljudi u Kini i više od 540 na brodu.

Japanska vlada suočila se sa kritikama zbog odluke da putnici ostanu na brodu, koji su pojedini stručnjaci nazvali "savršenim inkubatorom virusa".

Japanski ministar zdravlja Katsunobu Kato rekao je da su oni koji su napustili brod s negativnim rezultatima na virus ispunili zahteve karantina i da su slobodni da odu kući javnim previzom.

Od putnika je zatraženo da paze na svoje zdravlje narednih nekoliko dana i da obaveste lokalne zdravstvene zvaničnike ukoliko pokažu ikakve simptome ili ako su zabrinuti, dodao je on.

Međutim, mnoge strane saopštile su da neće dopustiti putnicima sa broda da dođu dok ne prođu još jedan karantin, zbog čega američka agencija ocenjuje da je bilo frapantno gledati kako se oni iskrcavaju, ulaze u taksi vozila i "nestaju u Jokohami".

Japanski vojnici pomogli su da se isprate neki od putnika, među kojima je i stariji muškarac u invalidskim kolicima, koji je nosio masku i nosio štap sa sobom.

Pojedini putnici ušli su u autobuse kako bi bili transportovani do železničkih stanica. Drugi su mahali sa broda onima koji su već otišli.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dvoje srpskih državljana odlučilo da se sa kruzera vrate u svom aranžmanu

Izvor: RTS, 19.Feb.2020

Bračni par iz Srbije, koji se nalazi na kruzeru "Dajmond princes" kod Jokohame, odlučio je da se u Srbiju vrati komercijalnim letom u svom aranžmanu, izjavio je srpski šef diplomatije Ivica Dačić, a prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, koje je prethodno najavilo njihov povratak...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.