Dvoje srpskih državljana odlučilo da se sa kruzera vrate u svom aranžmanu

Bračni par iz Srbije, koji se nalazi na kruzeru "Dajmond princes" kod Jokohame, odlučio je da se u Srbiju vrati komercijalnim letom u svom aranžmanu, izjavio je srpski šef diplomatije Ivica Dačić, a prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, koje je prethodno najavilo njihov povratak uz pomoć Vlade Italije.

Ministarstvo spoljnih poslova upoznalo je dvoje srpskih državljana, putnika na brodu "Dajmond princes", sa mogućnošću evakuacije specijalnim letom organizovanim od strane Italije, kao i uslovima i načinu pod kojim bi ova evakuacija bila organizovana.

I pored toga, srpski državljani doneli su odluku da se u Republiku Srbiju, nakon okončanja karantina, vrate komercijalnim letom u svom aranžmanu i uz pomoć kompanije "Princes kruzes", naveo je Dačić.

Ovo dvoje putnika, dodaje se, i dalje čeka rezultate medicinskih testova.

"Kompanija 'Princes kruzes' je 18. februara svim putnicima na brodu distribuirala informacije o specijalnim letovima organizovanim od pojedinih država u cilju repatrijacije njihovih građana, među kojima je i Italija, koja je ponudila mogućnost evakuacije naših državljana. Tom prilikom im je skrenuta pažnja da će samo oni putnici za koje je potvrđeno da nisu zaraženi koronavirusom moći da se iskrcaju, te da će svako ko je negativno testiran dobiti dokument Službe za karantin Jokohame, kojim im se dozvoljava iskrcavanje i koji sadrži rezultat poslednjeg testa", naveo je Dačić.

Istovremeno, dodaje, svim putnicima je naglašeno da nema garancija da ovaj dokument bude prihvaćen od strane komercijalnih avio-kompanija.

"S tim u vezi, svi putnici koji ne budu iskoristili mogućnost evakuacije nekim od specijalnih letova, kompanija će obezbediti smeštaj u posebnom hotelu do transfera na odabrani komercijalni let", napomenuo je šef srpske diplomatije.

Rano jutros počelo je iskrcavanje prvih 500 putnika sa kruzera.

Kada je reč o 12 državljana Srbije, članova posade na kruzeru, petoro je i dalje u izolaciji, a dvoje njih koji su ranije testirani na koronavirus dobili su potvrdu da su negativni.

"Bez obzira na to što među njima nema zaraženih koronavirusom, i dalje stoji odluka uprave broda od 18. februara, da će svim članovima posade biti produžen karantin za dodatnih 14 dana, a pošto svi putnici napuste brod", naveo je Dačić.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Japana, od ukupno 2.404 testirane osobe na brodu, do sada su registrovane 542 pozitivne, od čega su 254 asimptomatična slučaja.

"Ambasada Srbije u Tokiju će nastaviti da prati situaciju na brodu 'Dajmond princes', te pružati svu potrebnu podršku srpskim državljanima (kako putnicima tako i članovima posade), kao i državljaninu Crne Gore koji je takođe jedan od članova posade ovog broda", izjavio je ministar.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво