Dvadeset godina za bivšeg rumunskog načelnika zatvora iz ere komunizma

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jul.2015, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvadeset godina za bivšeg rumunskog načelnika zatvora iz ere komunizma

Bivši rumunski načelnik zatvora iz vremena komunizma Aleksandru Visinesku, osuđen je danas na 20 godina zatvora zbog "zločina protiv čovečnosti" i odgovornosti za smrt 12 zatvorenika, na kraju prvog suđenja ovog tipa u zemlji.

Apelacioni sud osudio je danas 89-ogodišnjeg Visineskua na 20 godina zbog smrti koje su se desile dok je zatvor Ramniku Sarat, na istoku zemlje, bio pod njegovom kontrolom. Visinesku, koji je rekao da je samo sledio naređenja, nije bio u sudnici da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << čuje izricanje presude.

Visinesku je od 1956. do 1963. bio načelnik zatvora Ramniku Sarat ; gde su intelektualci i politički i vojni zvaničnici mučeni i nekad ubijani.

Tužilaštvo je navelo dugi spisak patnji i ponižavanja kojima su bili izloženi zatvorenici, protivnici komunističkog režima u tom zatvoru nazvanom "paklom tišine" gde su svi zatvorenici bili u samicama i gde im nije bilo dozvoljeno da se bilo kome obraćaju.

Oni u bili izloženi izolaciji, hladnoći, nedovoljnom hranom, udarcima i strašnim kaznama za najmanje kršenje discipline.

Oko 500.000 Rumuna bilo je držano u zatvorima kao politički zatvorenici tokom 1950-ih i ranih 1960-ih.

Visinesku je prvi načelnik zatvora iz tog vremena koji je izveden pred sud. Suđenje je počelo u septembru. Visinesku ima 10 dana da uloži žalbu, i neće odmah ići na odsluženje kazne.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.