Izvor: RTS, 01.Okt.2022, 12:48

Drugi državni udar u Burkini Faso ove godine – vojska saopštila da je predsednik svrgnut

Naoružani vojnici pojavili su se na televiziji u Burkini Faso kako bi potvrdili smenu predsednika Pola-Henrija Damibe u drugom državnom udaru u toj afričkoj zemlji ove godine. Nije poznato gde se Damiba trenutno nalazi.
Objava o smeni predsednika Pola-Henrija Damibe usledila je dan nakon pucnjave u blizini kasarne u prestonici Uagaduguu, eksplozije kod predsedničke palate i prekida u redovnom emitovanju programa državne televizije, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Kapetan armije Burkine Faso Ibrahim Traore, čije je saopštenje pročitano sinoć na televiziji, rekao je da je grupa oficira koja je pomogla Damibi da osvoji vlast u januaru odlučila da ga smeni zbog nesposobnosti da postigne sporazum sa islamskim pobunjenicima. 
"Suočeni sa situacijom koja se pogoršava, više puta smo pokušavali da navedemo Damibu da se ponovo usredsredi na tranziciju u pogledu bezbednosti", navodi se u Traoreovom saopštenju. 
Dodaje se da je Damiba odbijao predloge oficira za reformu vojske i da je, umesto toga, nastavio sa vojnom strukturom koja je dovela do pada prethodnog režima.

U saopštenju se navodi da će važni državni akteri uskoro biti pozvani da prihvate prelaznu povelju i da imenuju novog, civilnog ili vojnog, predsednika.
Nije poznato gde se nalazi smenjeni predsednik Pol-Henri Damiba.
AP navodi da je prošle nedelje Damiba otputovao u Njujork gde se obratio Generalnoj skupštini UN, kada je branio svoj januarski puč kao "pitanje opstanka nacije", čak iako je to bilo "možda za osudu" po međunarodnoj zajednici.

Januarski državni udar u Burkini Faso usledio je nakon sličnih preuzimanje vlasti u Maliju i Gvineji, a nijedna od tih vladajućih hunti nije objavila datum za nove izbore, dok je Damiba prošle sedmice rekao da će tranzicija u njegovoj zemlji potrajati još gotovo dve godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.