Opet puč? Pucnjava izazvala veliki strah

Izvor: B92, 30.Sep.2022, 15:55

Opet puč? Pucnjava izazvala veliki strah

Pucnjava koja je odjeknula u glavnom gradu Burkine Faso izazvala je strahove da bi mogao biti još jedan pokušaj puča.

Demokratski izabrani predsednik svrgnut je sa vlasti pre devet meseci.

Nije odmah poznato gde se u toj zapadnoafričkoj državi nalazi vođa puča koji je postao predsednik, potpukovnik Pol Henri Sandaogo Damiba, ali je njegova vlada na Fejsbuku pozvala ljude da ostanu mirni.

"Pregovori su u toku kako bi se vratila smirenost i spokoj. Neprijatelj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji napada našu zemlju želi samo podelu između Burkinabesa", navodi se u saopštenju.

Državni udar u Burkini Faso usledio je nakon sličnih preuzimanja vlasti u Maliju i Gvineji, što je pojačalo strah od nazadovanja demokratije u zapadnoj Africi. Nijedna od hunti nije se obavezala na datum za nove izbore.

Mnogi u Burkini Faso su u početku podržavali vojno preuzimanje vlasti, frustrirani nesposobnošću prethodne vlade da zaustavi islamsko ekstremističko nasilje koje je ubilo hiljade i raselilo najmanje 2 miliona osoba.

Ipak, nasilje nije smanjeno ni u mesecima otkako je Damiba preuzeo vlast. Ranije ovog meseca, on je takođe preuzeo funkciju ministra odbrane nakon što je razrešio dužnosti brigadnog generala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.